Pénz- és tőkepiac

Szétszaladtak a közép-európai devizák, a forint rossz irányba indult

Nem jön jól a feltörekvő devizák árfolyamának, ha szigorú hangnemet üt meg szerdai ülésén a Federal Reserve. A közép-európai devizák ennek ellenére szinte ahányan vannak, annyifelé mozdultak hétfőn, a forint gyengült.

Gyengült hétfőn a forint, és ezúttal nem mutatható ki összefüggés a többi közép-európai deviza árfolyamával, ellentétben az elmúlt két hétben tipikus együtt mozgással a lengyel jegybank lórúgásszerű kamatcsökkentése óta.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Shutterstock

Az együttmozgást indokolhatná pedig, hogy szerdán egy olyan nemzetközi esemény esedékes, amely általában is megszabhatja a befektetői étvágyat a feltörekvő devizákra, amelyeket általában eladnak, mikor nő a kereslet a dollárra. 

A zöldhasú erősödése a nyár vége óta különösen rosszul hatott a közép-európai devizákra, hiszen a régióban kamatcsökkentések indultak, és ennek a folyamatnak nyomatékot adott a lengyel kamatcsökkentés. A dollárt tolja az is, hogy a múlt héten az Európai Központi Bank jelezte: ekkor végrehajtott kamatemelése az utolsó lehet. Ha a Fed további szigorra utal szerdán, az általában véve nem kedvező a közép-európai devizák árfolyamának.

Ennek ellenére a régió fő gazdaságainak devizái szinte annyiféleképpen mozogtak hétfőn, ahányan vannak. A forint a péntek esti 383-nál is erősebb szintekről 384,6 környékére gyengült  az euróval szemben, miközben a cseh korona 24,51 környékéről 24,405 régiójába erősödött. Eközben a hagyományosan a jegybank által menedzselt lej alig hagyta el a 4,969 közvetlen környékét, és az elmúlt hetek gyengülését hajtó zloty se nagyon tágított a 4,64 környékéről.

Látható a grafikonon: a forint hétfői alulteljesítése nem feltűnő mértékű az elmúlt másfél hét mozgásai után az euróval szemben.    Forrás: Stooq.com

A forint magányos gyengülése mögött nehéz lenne felfedezni valamely csak Magyarországot érintő rossz hírt, és a régiós devizák széttartó hétfői mozgásából sem érdemes trendet kiolvasni. A nemzetközileg irányadó euró/dollár mozgásában sem látszik különösebb meggyőződés, fel-le inog alig két nappal az izgatottan várt amerikai kamatdöntés előtt. Az energiaárak alakulása inkább kedvezőtlen a régiós devizák számára, mint kedvező: bár a holland TTF-földgáz ára nem mutat trendet, de az olaj ára kúszik felfelé, és ez az energiaimportőr régió számára nem jó jel.

Ami a forintot illeti: hétfői gyengülése eltörpül az elmúlt másfél hét mozgásaihoz képest, és a délutáni kereskedésben a cseh korona és a zloty is valamelyest visszavonult. A kora délután közzétett lengyel maginflációs adat ugyan az árnyomás enyhülését mutatta, de nem tett hozzá a kamatcsökkentési várakozásokhoz a zloty árfolyamának viszonylagos stabilságából kiolvashatóan.

Megcsillant a fény az alagút végén, Lengyelországban is lassul a maginfláció

Bár a balkáni, a baltikumi, a kelet-európai és a közép-európai országokat jobban sújtja az a nyugati és északi országokhoz képest, Lengyelországban is egyre jobban közelednek az egy számjegyű pénzromlás felé.

Az év egészét tekintve továbbra is a régió messze legjobban teljesítő devizája a forint, 4 százalék körüli nyereséggel az euró ellenében. A cseh korona több mint 1 százalékot gyengült eközben, a zloty valamelyest erősödött, a lej kicsit gyengült idén.

Meglesz-e még idén a hatvanezres BUX, mire számítanak a guruk?

Ismét nekidurálta magát pénteken a BUX egy nagy ugrásnak, és sikerült is a napot 58 ezer pont felett, azaz új rekordon zárnia. Ezzel immár karnyújtásnyira került a hatvanezer pontos lélektani határ, de vajon felteszi-e a koronát idei teljesítményére a BUX? Három vezető elemzőt kérdeztünk.

 

 

zloty árfolyam forint zloty dollár piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek