Az izraeli–Hamász háború miatt a pénzügyi piacok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a növekvő geopolitikai kockázatokra. A befektetők többsége úgy látja, hogy a konfliktus kiszélesedhet, vagyis az átterjedhet más országokra is. Ez tovább növelheti az olajárakat és negatívan érintheti a világgazdaságot.

Israel,Oil,Industry,Concept,,Industrial,Illustration.,Israel,Flag,And,Oil
Israel oil industry concept, industrial illustration. Israel flag and oil wells and the red and blue sunset or sunrise sky background - 3D illustration
izral, olaj, energia, infláció, árak, export, import
Fotó: Shutterstock

A piaci reakció az elmúlt héten viszonylag visszafogott volt, bár az izraeli sékel árfolyama nagyot esett. A piac a biztonságos menedékeszközöket vásárolta: az arany több mint 3 százalékkal emelkedett pénteken, a dollár pedig egyhetes csúcsra emelkedett. Az olajárak ugyanakkor közel 6 százalékot ugrottak a befektetők negatív várakozása miatt.

Az olaj, az olajtársaságok részvényei és általában a nyersanyagok, valamint különösen az arany ugyanis hatékony fedezetként szolgálhatnak a befektetők számára.

„Úgy tűnik, hogy a Gáza-övezet masszív szárazföldi inváziója és nagyarányú emberveszteség felé tartunk” – mondta Ben Cahill, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) energiabiztonsági és éghajlatváltozási programjának vezető munkatársa. Az ilyen történésekre pedig a piac reagál.

Egy bővülő konfliktus valószínűleg az inflációt és ennek melléktermékeként a kamatlábakat is tovább gyorsítaná világszerte

– magyarázta Bernard Baumohl, a The Economic Outlook Group vezető közgazdásza.

Ez alól azonban az Egyesült Államok kivétel lehet, mivel a külföldi befektetők a globális konfliktus idején biztonságos menedéknek tekintett országba áramoltatják a tőkét. Sőt, az emelkedő olajárak valószínűleg nem lesznek jelentős hatással az amerikai gázárakra vagy a fogyasztói kiadásokra – jegyezte meg több szakértő a Reutersnek.

A Hamász iszlamista terrorszervezet és az Izrael közötti háború az egyik legjelentősebb geopolitikai kockázat az olajpiacokra Oroszország tavalyi ukrajnai inváziója óta. Emellett más energiapiacok is érintettek lehetnek, ahogyan azt a közelmúltbeli fejlemények is mutatják, például a Chevron földgázexportja, ami Izrael és Egyiptom közötti tenger alatti csővezetéken áramlik.

Bloomberg: Izrael háborúja recesszióba sodorhatja a világgazdaságot

A Bloomberg szerint, Izrael és a Hamász egyre terjedő konfliktusa recesszióba vezetheti a világot.