A Hamász szombati, Izrael elleni támadása sokkolta a világot, és ismét fellángoltak a félelmek, hogy a világ egy újabb nemzetközi konfliktus felé tart. Pénzügyi szinten azonban a reakciók visszafogottak voltak, miközben a befektetőknek most sokkal óvatosabbnak kellene lenniük – olvasható a Bloomberg véleménycikkében.

An Israeli soldier rides on an armoured vehicle as the army takes positions in their armoured vehicles near the border with Gaza in southern Israel on October 9, 2023. Stunned by the unprecedented assault on its territory, a grieving Israel has counted over 700 dead and launched a withering barrage of strikes on Gaza that have raised the death toll there to 493 according to Palestinian officials. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: Jack Guez / AFP

Egy ilyen sokkoló geopolitikai esemény után az egyik legelső, és leglátványosabb reakció, hogy a befektetők gyorsan biztonságos menedéket keresnek a pénzüknek – az arany és az amerikai államkötvények elsők szoktak lenni ezen a listán.

Ezek árfolyama valóban emelkedett a hétvége óta, de egyik sem mozdult olyan sokat, mint amire a közgazdászok számítottak – főleg úgy, hogy mindkettő készen állt a ralira az elmúlt hónapok nehézségei után.

 

Ám nem egyértelmű, hogy ezt a mozgást valóban az izraeli háború okozta. Az utóbbi időben a kötvényárfolyamok esése uralta a pénzügyi vitákat, a piac készen állt a megszorításokra, a Fedtől érkező jegyzetek pedig önmagukban is befolyásolhatták volna az árfolyamokat.

Az arany különösen érzékeny a kötvények reálhozamára, mivel nem termel jövedelmet, így azok csökkenése természetesen a nemesfém árát is felhajtaná.

Az izraeli háborúnak egy ilyen környezetben meglepően kevés hatása volt

Ami a tőzsdéket illeti, a vezető részvényindexek több mint 2 százalékot emelkedtek a konfliktus kirobbanása óta eltelt három kereskedési napon, miközben a hét legfontosabb amerikai – az Amazon, az Apple, az Alphabet, a Meta, a Microsoft, az Nvidia és a Tesla árfolyamai új csúcsra ugrottak az S&P 500 átlagához képest.

Menetel a forint, a nyugati tőzsdék azonban megérzik a palesztin–izraeli háborút

A hazai deviza mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödni tudott a reggeli órákban.

Az olaj ára, amelyet egy közel-keleti konfliktus a legjobban tudna befolyásolni, csak néhány órán át emelkedett a támadás utáni nyitásnál, ám azóta vissza is esett – ugyanez igaz az energiaipari részvényekre is, részben az ExxonMobil nagyszabású, a Pioneer felvásárlására irányuló üzlete miatt.

 

A Citi elemzőinek az összefoglalója szerint a piac pénzügyi szempontból viszonylag kedvező kimenetelt árazott be anélkül, hogy a fennálló kockázatokat figyelembe vette volna:

A forgatókönyv alapján az izraeli válaszlépés erőteljes lesz, de nem tartana sokáig, földrajzilag pedig csak a Gázai övezetre és esetleg Dél-Libanonra korlátozódna. Így az olaj némileg emelkedne, és a szaúdi–izraeli megállapodás is csúszik, de nem túl messzire.

A piac reakciója azonban egy területen kimagasló volt, mégpedig a katonai eszközöknél. Az S&P repülőgép- és védelmi ipari indexe a világjárvány óta gyengélkedik, a fegyvergyártók számára pedig még az orosz–ukrán háború is csak visszafogott eredményeket hozott. A védelmi részvények a héten azonban hatalmasat ugrottak, az elemzők pedig arra számítanak, hogy még bőven van hely a növekedésre.

Tony Bancroft, a Gabelli Funds védelmi részvényportfóliójának vezetője is felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO jelenleg évente körülbelül 1,26 ezermilliárd dollárt költ katonai felszerelésre, ami 2019-ben még 980 milliárdról indul. A jelenlegi helyzetben ez nagy valószínűséggel tovább fog emelkedni, ami jó hír a fegyvergyártóknak.

 

A Citi közgazdászai szerint az egyik legnagyobb kockázatot jelenleg Irán jelenti. Az ország, akárcsak az izraeli–palesztin konfliktus, az elmúlt években lecsúszott a nyugati radarról, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokkal és annak régiós szövetségeivel is jelentősen megromlott a kapcsolata.

Az izraeli erők gázai, és lehetséges dél-libanoni hadjárata arra ösztönözhetik Iránt, hogy valamilyen formában lépjen be a háborúba, ami az egész térséget lángra lobbanthatná.

Egyelőre még korai lenne a jelenlegi helyzetet teljes mértékben beárazni, hiszen könnyen lehet, hogy a konfliktus gyorsan véget ér, a környező országok beavatkozása és a kapcsolatok megromlása nélkül. A piacoknak azonban jobban fel kell készülniük a negatív eshetőségekre is, amelyek az utóbbi években nem egyszer be is következtek.

De még mindig van néhány vonzó lehetőség azok számára, akik komolyan akarják venni az ilyen csúnya előrejelzéseket: a védelmi és energiaipari részvények, az olaj, a nemesfémek és még a kötvények vásárlása is jó választás lenne az eszkaláció elleni védekezéshez.

Formálódik Izrael ellen az egységes iszlám világ

Szíria és Irán szerint az összes arab országnak közös álláspontot kell kialakítania a palesztinok védelmében.