A Barclays Plc szerint a globális kötvénypiac további esésre van ítélve, hacsak a részvények tartós visszaesése nem éleszti fel a fix kamatozású eszközök vonzerejét.

Concept,Art,Of,Bullish,Vs,Bearish,In,Futuristic,Idea,Suitable
Fotó: Sittipong Phokawattana

Nincs olyan mágikus hozamszint, amelynek elérése automatikusan elegendő vevőt vonzana ahhoz, hogy tartós kötvényralit indítson el. Rövid távon egyetlen olyan forgatókönyvet tudunk elképzelni, ahol a kötvényárfolyamok jelentősen emelkedhetnek, ha a kockázatosabb eszközök (például a részvények) árfolyama meredeken esik a következő hetekben

idéz a Bloomberg a bankház elemzőinek jegyzetéből. 

Az állampapírok árfolyama az elmúlt hónapokban sokkolta a globális kötvénypiacot, mivel a befektetők arra számítanak, hogy a hitelfelvételi költségek hosszabb ideig magasabbak maradnak. Bár az eladási hullám szerdán mérséklődött, a kereskedők a volatilitás újraéledésére számítanak – főleg akkor, ha pénteken a vártnál jobb foglalkoztatottsági adatokat publikálnak az Egyesült Államokban. 

A Barclays elemzői szerint nem valószínű, hogy az amerikai jegybank enyhítene mennyiségi szigorítási programján, vagyis lassítaná az általa felhalmozott állampapír-állomány piacra dobásának tempóját. Ez jócskán megnöveli a kötvénykínálatot, lefelé nyomja az árakat (felhajtja a hozamokat). Az amerikai költségvetés növekvő kötvénykibocsátásai szintén felfelé tolják a futamidő-prémiumot. 

A 10 éves amerikai államkötvények hozama (százalék)

A kereslet viszont várhatóan továbbra is gyenge marad, a külföldi központi bankok vásárlásai – nettó értelemben – lassulnak. Jó példa erre a japán befektetők viselkedése. A külföldi invesztorok közül az ő kezükben van a legnagyobb amerikai kötvényállomány, ám a következő időszakban várhatóan a belföldi adósságpapírokat fogják előnyben részesíteni. 

Arra számítanak, hogy a Bank of  Japan még az idén felhagy az ultralaza  monetáris politikával,

ami a japán állampapírok hozamának emelkedését idézi majd elő.

Mindez a Barclays szerint azt jelenti, hogy a kötvénypiac sorsa a részvénypiacokon múlik. Az S&P 500 index elmúlt három hónapos, mintegy 5 százalékos esése messze elmarad attól, ami ahhoz szükséges, hogy a kötvénypiacon fellendülést váltson ki.

A kötvényeladás mértéke olyan elképesztő volt, hogy a részvények értékelési szempontból vitathatatlanul drágábbak, mint egy hónappal ezelőtt

– írták az elemzők. 

Az S&P 500 részvényindex változása (pont)

Az emelkedő kamatszintek és az erősödő dollár a részvénypiacok emelkedése ellen dolgozik. Az RBC Wealth Management elemzése szerint az időben visszatekintve, ha a 10 éves amerikai kötvények hozama 4,5-5 százalék fölé emelkedik, az már erős ellenszelet jelent a részvénypiacok számára – túl nagy a kockázatmentes hozam csábítása ahhoz, hogy ne szálljanak ki a hagyományosan kockázatosabbnak tartott részvényekből a befektetők. 

A 4,5 százalékon már rég túl vagyunk, a szerdai kereskedelemben a hozam ugyan csökkent valamelyest, 4,9 százalékról 4,75 körüli szintre, de

 a nagy kérdés a lélektani határnak számító 5 százalék elérése.

A kérdésben megosztottak az elemzők, a kötvényesek inkább hajlanak arra, hogy heteken belül meglesz ez a szint, amire utoljára a múlt században volt példa.