Tavaly is egyszerre estek a részvények és a kötvények, s idén is hasonló a képlet, mégsem ugyanaz a helyzet. A múlt év arról szólt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve gyors kamatemelésekkel igyekezett megszelídíteni az elszabadult inflációt. Ellenben idén a befektetők a kötvényhozamok emelkedésével küzdenek, miután a Fed szeptemberben megduplázta idei amerikai növekedési előrejelzését, s nagyon úgy tűnik, hogy a jegybankárok nem lazítanak egyhamar, így a kamatok hoszabb időre a plafonon ragadnak. A széles piacot leképező S&P 500 az elmúlt év legrosszabb negyedéves teljesítményét zárta, miközben a kincstári hozamok rég nem látott csúcsokra futottak. 

A trader works on the floor at the closing bell of the Dow Jones at the New York Stock Exchange, March 31, 2017 in New York. Wall Street finished a strong quarter with a whimper Friday, with major indices ending lower as US President Donald Trump promised to fight trading partners that short-change the United States. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Sok szorongást okoz a kettős esés, pláne, hogy a befektetők még mindig poszt-traumás stressztől szenvednek a tavalyi részvény-kötvény kombó veszteségek nyomán

 - mondta Phil Camporeale, a J.P. Morgan Asset Management globális allokációs stratégája. Hansúlyozva: bár 

a jelenség hasonló ugyan, de nem ugyanaz a piaci környezet.

Az amerikai a Fed agresszív monetáris politikája ellenére is feszes maradt. A munkanélküliségi ráta augusztusban historikusan alacsony, mindössze 3,8 százalék volt. Miután az mérséklődik, jelenleg a legfontosabb mutató a munkaerőpiac állapota. Épp emiatt aggódnak a befektetők, mert úgy vélik, hogy a Fed hosszabb ideig kitartja a kamatlábakat, ha a munkanélküliségi ráta alacsony marad. Ezért most különös figyelem övezi az október 6-án esedékes szeptemberi foglalkoztatási jelentést.

Amerikai részvényindexek relatív változása 2023. júliustól
 

A vezető amerikai részvényindexek havi veszteséggel zárták a szeptembert. A széles piacot leképező S&P 500 index az idei év leggyengébb hónapját zárta, 4,9 százalékos havi veszteséggel. De az amerikai tőzsdét még ennél is jobban megrázta a kötvényhozamok 15 éves csúcsra emelkedése a Fed szeptemberi kamatdöntő ülését követően. 

Magas hozamokkal fizetünk a gazdaság rugalmasságáért 

– mondta Steven Wieting, a Citi Global Wealth vezető befektetési stratégája, hozzátéve: 

valószínűleg közel vagyunk a hozamok csúcsához.

A piac most abben reménykedik, hogy a Fednek összejöhet a sokat emlegetett puha landolás. Márpedig, ha elkerüli az amerikai gazdaság a recessziót, akkor nem lesz gond a magas hozamokkal. Mégis aggodalomra ad okot, hogy a hozamgörbe egy ideje megfordult, a rövid lejáratú kincstárjegyek magasabb kamatokat kínálnak, mint a hosszabb lejáratúak. Márpedig ez a historikus tapasztalatok szerint a előtti piaci helyzet ismérve.

Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája szerint a részvénypiacnak sokat ártott a 10 éves referencia államkötvény hozamának felívelése: 

mivel a magasabb kamatlábak nyomást gyakorolnak a részvények értékelésére, csak az októberben startoló harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon önthet tiszta vizet a pohárba.