Kirobbanó negyedévet tudhat maga mögött a Coca-Cola: a világ legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója mind forgalom, mind nyereség terén felülmúlta az elemzői várakozásokat, ennek nyomán pedig teljes éves eredményvárakozásait is felfelé módosította.

,Coca,Cola,Factory,,Ready-to-fill
Fotó: Shutterstock

A Coca-Cola forgalma 8 százalékkal 11,9 milliárd dollárra nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest, üzemi eredménye pedig 6 százalékkal 3,3 milliárd dollárra bővült. A vállalat nyeresége jelentősen, 9 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett, egy részvényre jutó eredménye pedig 7 százalékkal 0,74 dollárra ugrott.

A vállalat bevétele közel félmilliárd dollárral, míg az egy jutó nyeresége 5 centtel múlta felül az elemzők várakozásait.

A gyorsjelentés közzétételét követően a Coca-Cola részvényei a kereskedés megelőző premarket időszakban 0,31 százalékkal erősödtek, a részvények az idén ugyanakkor 14,09 százalékos mínuszban járnak.

A Coca-Cola árfolyama 2023-tól
Gyenge időszakon vannak túl a Coca-Cola részvényei.

James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója a jelentéshez fűzött kommentárjában kiemelte:

Összességében egy erős negyedéven vagyunk túl, ezért a teljes évre vonatkozó eredmény-előrejelzéseink átfogó emelése mellett döntöttünk.

Az egész évre vonatkozóan a vállalat ezentúl 7-8 százalékos EPS-növekedésre számít a korábbi 5-6 százalékos felfutás helyett, bevételnövekedés terén 10-11 százalékos éves bővülést valószínűsít a korábbi 8-9 százalék helyett.

Megveszi a Finlandiát a Coca-Cola

A prémium-szeszesitalok felé nyitna az üdítőgyártó, a közép- és kelet-európai piacon vezető szerepet játszó Finlandiáért 220 millió dollárt fizet a cég a várakozások szerint.

A vállalat gyorsjelentése szerint a bevétel és a profit növekedésében egyaránt fontos szerepet töltött be az elmúlt időszakban végrehajtott áremelés, melyet a gyártó meglépett, ugyanakkor egy kisebb értékesítési volumenbeli növekedést is megfigyeltek a cégnél, ezek együttesen pedig már elégnek bizonyultak az elemzői várakozások felülteljesítéséhez.