Rendhagyó lépésre szánta el magát Sam Bankman-Fried (SBF), a csődbement kriptotőzsde, az FTX alapítója és vezérigazgatója, az ellene folyó eljárás során. Szemben a legtöbb fehérgalléros eljárással, SBF nem fog élni a hallgatás jogával, hanem hajlandó lesz beszélni a bíróságon.

Az egykor a kriptopiac csodagyerekeként számon tartott alapító ugyanakkor már akkor is szívesen beszélt szinte mindenkivel – a sajtóval, a Twitteren szinte bárkivel és majdnem a képviselőházzal is, ám időközben letartóztatták –, amikor az FTX már összeomlott, ám ellene még nem emeltek vádat, noha 

mintegy 8 milliárd dollár hiányzott a kasszából.

FTX's former CEO, Sam Bankman-Fried, appears in court on federal fraud chargesNEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried leaves from Manhattan Federal Court after court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Mostani lépése azonban részben kényszer is, legalábbis azok szerint, akik követték a tárgyalások alakulását, hiszen közeli barátai és munkatársai egyaránt ellene vallottak az elmúlt napokban, amit ráadásul képernyőfotókkal és hangfelvételekkel is bizonyítottak. Így aztán SBF-nek nem lesz egyszerű dolga, ha meg akarja győzni az esküdtszéket igazáról, ami leginkább úgy foglalható össze, hogy nem szándékosan, hanem csupán hozzá nem értésből tüntette el az ügyfelek pénzét. A papíron nem is olyan rég még milliárdos vádlott csütörtökön tesz vallomást a tervek szerint.