Pénz- és tőkepiac

Elvérzett estére a forint, robog 380 felé az euró

A Mol és a Richter gyengélkedése miatt 1 százalékos veszteséggel zárt pénteken a BUX. A forint nagyot gyengült a piaczárásig az euróval szemben.

Gyengén teljesített pénteken a pesti a BUX 1 százalékos mínuszban, tíz ponttal 57 ezer pont felett zárta a kereskedést meglehetősen gyér, 4,3 milliárd forintos forgalomban. A hazai részvényindex ezzel messze alulteljesítette a meghatározó európai piacokat, melyek Frankfurttól Párizson át Londonig egyaránt mintegy 1 százalékos erősödést könyvelhettek el.

Hungarian,Forint,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,Coin,Placed,On,A
Elillant a forint ereje, látótávon belül a 380-as euró. Fotó: Shutterstock

A magyar nagypapírok egyike sem tudott víz felett maradni, a legnagyobb, 1,8 százalékos mínuszt a Richter és a Mol részvényesei nyugtázhatták. Az olajtársaság kurzusa ezzel 2812 forintra, a gyógyszergyártó vállalaté pedig 8730 forintig süllyedt.

Hiába kapott kiugróan magas árcédulát a Raiffeisen Banktól, az utóbbi időszakban valósággal szárnyaló Magyar Telekom árfolyama is 0,8 százalékkal fordult le pénteken, hogy 608 forinton fejezze be a kereskedést.

A legnagyobb forgalmú hazai az OTP megúszta 0,2 százalékos árfolyamveszteséggel, a bankpapír így 13 880 forintról várhatja a jövő heti folytatást.

A jól választó befektetőknek a pesszimista hangulat ellenére így is teremhetett babér, a legjobban teljesítő Pensum részvényei 30 százalékot raliztak a nap során. A pesti tőzsde sereghajtója pedig a 4 százalékkal leforduló Nutex volt.

Az utóbbi hetekben erősebb formáját mutató forint is elvérzett pénteken, a hazai fizetőeszköz a tőzsdezárásig 0,6 százalékot gyengült az euróval szemben, a keresztárfolyam ezzel a 379-es szintet is átlépte. 

A forintot a lengyel zloty kifulladása ránthatta vissza az elemzők szerint.

 

A dollárral szemben 0,3 százalékot rontott a magyar pénz, az amerikai zöldhasúért így már 348,4 forintot kérnek a devizapiacon.

 

forint OTP BUX euró pesti tőzsde
Kapcsolódó cikkek