Pénz- és tőkepiac

Megfogyatkozott a forint öröme, a kifulladt lengyel zloty ránthatta vissza

Az együtt mozgás után újra elválhat a két deviza pályája.

Együtt mozog a héten a lengyel zloty és a magyar forint. Most mindkét deviza megtorpant, s kisebb korrekció zajlik. A zloty a héten 2020 óta nem látott szintekre erősödött az euróval szemben, mert a piac azt árazta, hogy Varsó esélyes az európai uniós források feloldására, ha megalakul az új EU-párti kormány. Az intézményi befektetők régiós szemlélete miatt gyakran együtt adják vagy veszik a két fizetőeszközt. Ezért a zloty erősödése segítette a forintot, mely két hete erős szinteknél toporog. 

The,Girl,Holds,In,Her,Hands,Banknotes,Money,Polish,Zlotys
Fotó: Sheviakova Kateryna

Az is támasztotta a héten a feltörekvő piaci devizákat, köztük a zlotyt és a forintot, hogy az amerikai adatközlések – kiskereskedelmi forgalom – tovább csökkentették a Fed kamatemelés esélyét. Különösen érdekes, hogy megtorpant az amerikai fogyasztás, az elmúlt hónapokban ugyanis a töretlen vásárlási kedv volt az egyik fontos érv a jegybankári szigor mellett.

Bár a lengyel uniós forrásokról éppen pénteken érkezett kedvező hír, amikor a zloty épp korrigált, ám a fundamentális jelzés nem mond ellent, az árfolyammozgásnak, amennyiben a vedd meg a pletykát, add el a hírt régi tőzsdei megfigyelésnek számít, s a remények beigazolódása mindig profitrealizálással jár együtt.

A két deviza technikai képe azonban némiképp eltér egymástól. A euró–zloty a korrekció során tesztelte a 4,40-es ellenállást, s 4,30-ig nincs érdemi támasz, mely komolyabb megálló lehetne. Így ez a korábbi kitörési szint, a jelenlegi piaci kép alapján néhány héten belül elérhető. 

 

 

Ezzel szemben az euró-forint jegyzése a napokban és pénteken is többször áttörte a 377,20-as ellenállást, bár egyik áttörés sem volt szignifikáns. Amennyiben az áttörés megerősítést nyer, akkor a következő akadály a 200 napos mozgóátlag lehet 379,57-nél. 

Amint arra Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője felhívta a figyelmet, már felvillantak fordulós jelzések az euró-forint grafikonján, melyek közelgő forintgyengülésre utalnak. Két indikátor –  RSI, MACD – is a vételi jelzés felé hajlik, emellett az utóbbi 3 napban zöld gyertyák jelentek meg az árfolyamgrafikonon. 

Más szóval, amíg a zloty technikai képe a korrekciót követően továbbra is erősödésre utal, addig a forint piaci helyzete inkább kétesélyes a jelenlegi szinteken. Így a két deviza pályája ismét elválhat egymástól, ahogy láthattunk már erre példát az elmúlt pár hónapban. Például az  eltérő kamatszintek eleve a divergenciát erősítik. Kérdéses a két kormányzat viszonya Brüsszellel. És az uniós források feloldása is komoly impulzusokat adhat egyik, másik, vagy mindkét devizának.

 

lengyel zloty euró forint Varsó árfolyammozgás
Kapcsolódó cikkek