Az MBH Jelzálogbankot – Földhitel és Jelzálogbank Részvénytársaság néven – húsz éve, 2003. november 24-én vezették be a tőzsdére. A bevezetés jubileumi rendezvényén Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, dr. Nagy Gyula László, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója és a társaság több évtizedes szakmai múltra visszatekintő kollégái is részt vettek.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója (b) és Nagy Gyula, az MBH jelzálogbank vezérigazgatója (j). Fotó: BÉT

Az MBH Jelzálogbank 2004 óta a BÉT elsődleges részvénymutatójának, a BUX indexnek is tagja, részvényei a legnagyobb és leglikvidebb kibocsátókat tömörítő Prémium Kategóriában érhető el. A társaság eredményeit számos alkalommal díjazta a Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit reflektorfénybe helyező eseményén, a BÉT Legeken: összesen kilenc alkalommal vihették haza „Az év legjobb hitelpapír-kibocsátója” és „Az év jelzáloglevél-kibocsátója” díj valamelyikét. 

Az MBH Jelzálogbank az öt hazai jelzálogbank közül a második legnagyobb, a tőzsdére bevezetett csaknem 380 milliárd forintos jelzáloglevél-állománnyal.

„Számunkra a tőzsdei jelenlét meghatározó fontosságú. Az elmúlt 20 év alatt, amit 25 éves fennállásunkból már tőzsdén jegyzett társaságként töltöttünk el, megtanultuk, hogy a tőzsdei jelenlét jelentős mértékben növeli egy társaság működésének hitelességét és transzparenciáját. Büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak az általunk kibocsátott jelzáloglevelek kerülnek forgalomba a tőzsdén keresztül, hanem egyedüli jelzálogbankként a mi részvényeink is színesítik a magyarországi részvénypalettát. A jövőben is fontos partnerként tekintünk a BÉT-re, amely a fenntartható tőkepiac fejlesztésének meghatározó hazai szereplője” – mondta Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója a jubileum kapcsán.

A jelzálogbanki szektor számos mérföldkövön, illetve jelentős fejlődésen ment át az elmúlt két évtizedben, amelynek során a jelzáloglevelek tőzsdei bevezetése folyamatosan növekedett, jelenleg közel 1 890 milliárd forint a tőzsdére bevezetett jelzáloglevelek kapitalizációja

– emelte ki Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A pesti tőzsdén mindezek mellett olyan új speciális zöld jelzáloglevelek is megjelentek az elmúlt években, melyek a fenntartható ingatlan infrastruktúra finanszírozását kívánják támogatni. A BÉT vezérigazgatója szerint az MBH Jelzálogbank ezen változások során mindvégig megőrizte markáns pozícióját a piacon, amihez a nyilvános működés is hozzájárult.

Az MBH Jelzálogbank árfolyama 2023-tól
 

A társaság részvényei elképesztő ralit tudhatnak maguk mögött az elmúlt napokban. Hétfő délig újabb 10 százalékkal drágult a papír, amellyel az év eleje óta 242 százalékos árfolyamnyereséget érhettek el a befektetők.