Szerző: Kopányi Szabolcs, az OTP Global Markets diszkrecionális portfóliókezelési vezetője

Az S&P 500 az október 27-i lokális mélypontról látványos emelkedést mutatva hat hét esését dolgozta le egyetlen hét alatt (ez volt egyébként 2020 novembere óta az index legnagyobb mértékű heti emelkedése), számos rést hagyott felfelé, november 8-ig egymás után hét emelkedő napot produkált zsinórban, amire 2021 novembere óta nem volt példa. Az emelkedés erejét jelzi az is, hogy október 27. és november 9. között a legnagyobb esése csupán 31 pont volt: a mozgásba beszállni vágyó befektetők nem igazán kaptak második esélyt.

 

De miért is történt mindez? Nem arról volt szó, hogy évtizedek óta nem állt ilyen rosszul a zászló a részvényeknek a kötvényekkel szemben?

A tisztánlátáshoz érdemes itt szétválasztani az amerikai részvénypiacra hosszú távon ható erőket és a technikai tényezőket, amelyek rövid távon meglepő flikflakok leírására kényszeríthetik az indexet. A hosszú távú kép továbbra is egyértelmű: az S&P 500 értékeltsége historikusan meglehetősen magasnak mondható, a széles amerikai piacba történő befektetések várható hozama elmarad a 10 éves amerikai állampapír vásárlásával fixálható hozamtól. Az index egészére vonatkozóan még mindig két számjegyű EPS- (részvényenkénti eredmény) bővülést áraz a piac, ami azért elég bátor vállalás annak fényében, hogy az amerikai gazdaság erőteljesen lassul, egy esetleges veszélye pedig már féléves időtávon is jelentős. 

Jelenti-e mindez, hogy a részvényeknek esniük kell? Természetesen nem!

A technikai tényezők szintjén érdemes megemlíteni a piac október végi túladottságát (például az RSI-mutató szerint), a short szentiment extrém értékét (ilyen a CNN Fear and Greed Index) és a novemberre és decemberre általánosan jellemző kedvező szezonalitást (leánykori nevén: Mikulás rali). A tőkepiacokon szokásos módon, ha már „mindenki” esést vár, akkor nyilván nem fog esni a piac, vagy csak később, a shortosok kistoppolása után indul meg a lejtmenet. A Mikulás rali persze folytatódhat is, főleg, ha a piac megörül annak, hogy az elmúlt évtizedek leghosszabb és legintenzívebb Fed szigorító ciklusa véget ért. Kérdés, hogy a karácsonyi ajándékbontásig kitart-e ez az öröm.

A cikk a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.