Nem lesz kamatvágás 2024 szeptembere előtt, az amerikai jegybank jövő év januárjában egy 25 bázispontos kamatemelést hajthat végre a Barclays szerint. A brit pénzintézet a vártnál gyengébb októberi foglalkoztatási adatokra és a lazább Fed-kommentárokra hivatkozott a legfrissebb előrejelzésében – írja a Reuters. A piacok egyöntetű véleménye szerint a decemberi kamatdöntő ülésén nem nyúl a kamatokhoz a Fed.

Jakarta,,Indonesia,-,June,01,,2022:,The,Federal,Reserve,System
Fotó: Shutterstock

A Fed 2022 márciusa óta tizenegyszer emelte a kamatlábakat az leküzdésére, viszont a legutóbbi, múlt hét szerdai ülésén a központi bank 5,25–5,5 százalékon tartotta irányadó kamatlábát, ami azt jelenti, hogy már másodjára nem változtatott a számokon. Az amerikai gazdaság a Federal Reserve kamatemelési ciklusa ellenére elkerülte a recessziót, sőt: a harmadik negyedévben a várakozásokat felülmúlóan 4,9 százalékkal bővült éves szinten.

Ezt a fogyasztói kiadások emelkedésével magyarázták az elemzők, ám nem valószínű, hogy a harmadik negyedév erős növekedése megmarad az év utolsó három hónapjában. Habár az infláció jócskán visszaesett a tavaly nyári, négy évtizedes csúcsnak számító 9,1 százalékhoz képest, de a szeptemberi 3,7 százalék még mindig a jegybank 2 százalékos célja felett van. A Fed mellett az angol központi bank is 

a monetáris szigor mellett tette le a voksát, és magasan tartja az alapkamatot.

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. Az elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) 2024 szeptemberéig nem csökkenti az irányadó kamatlábakat. Az EKB Kormányzótanácsának tagjai is arról beszéltek, hogy hosszabb kamatemelési időszakra lesz szükség ahhoz, hogy elérjék a 2 százalékos inflációs célt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Az MNB most október végén 75 bázisponttal 12,25 százalékra mérsékelte a kamatlábat. A régióban elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly júniusban, míg a lengyel központi bank 2022 szeptemberében emelte utoljára irányadó rátáját.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korábban csak úgy ömlött az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra, s ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.