Pénz- és tőkepiac

Meddig tartja magát az elemzők szerint túlértékelt forint?

Hétfőn is erős szinteken mozog a forint. Bár a várakozások szerint az MNB szép lassan kivágja alóla a kamatot, gyengítve ezzel a magyar fizetőeszközt, ám a forint most is fontos támaszt sértett az euróval szemben. Mit sem törődve a prognózisokkal, továbbra is remek formát mutat.

Az idei évre becsült 381 forintos átlagos euróárfolyam után jövőre 393–403 közé várja az átlagos kurzust prognózisában az Egyensúly Intézet, 2025-ben pedig 406 és 419 közé. Jelenleg túlértékeltnek tartják a forintot, s mérsékelt leértékelődést valószínűsítenek, elsősorban a várhatóan lassuló ütemű kamatvágások és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság tartós fennmaradása miatt. Ezeket azonban részben ellensúlyozhatják a közvetlen külföldi befektetések és a fellendülő Idén év végén 11,5 százalékos, 2024 végén 8 százalékos, 2025 végén pedig 6 százalékos jegybanki alapkamattal számolnak. 

Hungarian,Forint,Money,Pack,3d,Illustration.,Huf,Banknote,Bundle,Stacks.
Fotó: Shutterstock

„Az idei év végére a 385–390-es tartományba várjuk az euró-forint árfolyamát, míg jövőre 400-as átlagos árfolyamra, 2025-ben 405-ös átlagos árfolyamra számítunk” – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátette: a lassú forintgyengülést elsősorban az MNB folytatódó kamatvágási ciklusa, illetve a kormány – lehetőségekhez mért – fiskális gazdaságösztönző lépései támogathatják a következő években.

Forint, zloty, két jóbarát?

Mint mondta, a magyar forint és a lengyel zloty gyakran együtt mozog, aminek a hátterében az intézményi befektetők regionális szemlélete húzódik meg. Ugyanakkor van két tényező, amely a zloty és a forint pályáját eltérítheti egymástól, az egyik különböző jegybanki kamatszint, a másik pedig a lengyel választás után elhúzódó varsói kormányalakítás és belpolitikai feszültség.   

Az euró-forint árfolyam
2 év
 

A hét végén megmutatkozott a törésvonal a lengyel jegybankon belül, amikor Joanna Tyrowicz jegybankár egy rádióinterjúban elmondta, hogy a múlt héten emelni kellett volna a kamatot, mert az továbbra is nagyon magas. Egy másik döntéshozó, Gabriela Maslowska szerint viszont folytatódhat a kamatvágási ciklus jövőre. 

A múlt héten a 25 bázispontos kamatvágási várakozások ellenére kamattartásról határozott a lengyel jegybank, amely szeptemberben brutális kamatvágással lepte meg a piacot.

Hétfőn is erős szinteken mozog a forint, reggel 376,50 alá is leszúrt. Ez azért érdekes, mert ha az euró-forint árfolyama letörné a 377,20-as támaszt, akkor a 373–375-ös tartományig nyílna tere a forint erősödésének. Felül továbbra is a 200 napos mozgóátlag képez erős ellenállást, jelenleg 379,80-nál. Hétfőn délben 377,15 közelében jegyezték az euró-forintot. A támasz már megsérült, kérdés, hogy szignifikáns lesz-e a letörés.

 

euró forint lengyel jegybank MNB leértékelődés kamatvágás
Kapcsolódó cikkek