Magyar gazdaság

Februárban egy magyar egyetemre is megérkezik a ChatGPT-képzés

A mesterséges intelligencia tanulása jelenleg versenyelőny, de hamarosan elvárás lehet.

Együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Egyetem és a Promptmaster annak érdekében, hogy elősegítsék a mesterséges intelligencia felsőoktatásba való integrálását. A közös munka első lépéseként elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését, mely szabadon választható tárgyként fut majd februártól – derült ki a két szervezet szerdai közös közleményéből.

Chat,With,Ai.,Adult,Man,Chatting,With,A,Smart,AiChat with Ai. Adult man chatting with a smart AI chatbot developed. Futuristic technology transformation. Chatbot, Artificial intelligence.
Fotó: Shutterstock

A Neumann János Egyetem és a Promptmaster megállapodásban rögzítették, hogy közös lépéseket tesznek annak érdekében, hogy mind az egyetemi oktatók, mind a hallgatók kiaknázhassák a mesterséges intelligencia használatában rejlő lehetőségeket. Ennek egyik első eszköze lesz az, hogy

2024 februárjában elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését, amely a promptolás világába vezeti be a Neumann János Egyetem hallgatóit.

A kecskeméti egyetem hallgatói egy 2 kredites szabadon választható tantárgy keretében sajátíthatják el azt, hogyan nyerhetnek ki pontos és jó minőségű válaszokat a nyelvi modellből. A kurzuson megszerzett készségek birtokában bármilyen szellemi munkát hatékonyabban és gyorsabban végezhetnek el, amely versenyelőnyt biztosíthat számukra a munkaerőpiacon.

A cégünknek 47 országból vannak diákjai, jól látjuk a hozzáállását a ChatGPT-hez. Mindenhol ugyanaz a visszajelzés az állásbörzéken: tanítsátok meg a diákokat promptolni, különben nem fogjuk felvenni őket

– fejtette ki Szabó Dávid, a Promtmaster társalapítója és ügyvezetője. Hozzátette, hogy az együttműködés hatalmas lehetőség a diákok számára, és egyben felteszi Magyarországot a térképre a mesterséges intelligencia oktatás terén.

Berczeli Miklós a Neumann János Egyetem Pályázati Irodáért és Ipari együttműködésekért felelős megbízottja, adjunktusa úgy fogalmazott, hogy az együttműködés hátterében az a felismerés áll, hogy a nyelvi, generatív mesterséges intelligencia rendszerek által kínált lehetőségek jelentős hatást gyakorolnak az akadémiára és a munkaerőpiacra.

Hiszünk abban, hogy a ChatGPT képességeinek elsajátítása egy új korszakot nyit meg hallgatóink előtt. A nyelvi AI-rendszerek alkalmazását pedig nemcsak az oktatásban, hanem a kutatás-fejlesztési projektjeink kapcsán is célunk alkalmazni

– tette hozzá az adjunktus.

A felsőoktatási intézményben úgy vélik, hogy a kezdeményezés nemcsak a diákok tanulási élményét hivatott javítani, hanem jelentősen megkönnyíti az oktatók munkáját is, hisz az AI egy olyan tanársegédként funkcionál majd az egyetemen, aki mindig rendelkezésre áll, sosem betegszik meg, nem vesz ki szabadságot, bármikor lehet zavarni és azonnal választ ad a kellő hozzáértéssel megfogalmazott kérdésekre.

Még több pénzt szeretne a Microsofttól az OpenAI

A ChatGPT fejlesztője idén már 10 milliárd dollárt vont be a Microsofttól, de a cégvezető szerint ez is kevés lehet.

 

Neumann János Egyetem ChatGPT Promptmaster ai együttműködés
Kapcsolódó cikkek