Nagybevásárlással fordultak rá az év utolsó hónapjára az európai befektetők, akik novemberben 40 milliárd euró megtakarítást kötöttek le befektetési alapokban az LSEG Lipper legfrissebb adatai alapján.

Interest,Rate,And,Dividend,Concept,,Businessman,Is,Calculating,Income,And
Öntik a pénzt a pénzpiaci befektetési alapokba az európaiak. 
Fotó: Shutterstock

A legnépszerűbbnek a pénzpiaci alapok bizonyultak 47,6 milliárd eurós friss befektetéssel. Ez az euróövezet és más nagy gazdaságok fordított hozamgörbéjének tükrében nem is meglepő. 

Utóbbi ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzpiaci termék jelenleg magasabb hozamot kínálnak, mint a közép- vagy hosszú lejáratú kötvények. Ezzel együtt úgy tűnik, az európai befektetők az eddigi általános óvatosság után némileg optimistábbá váltak, mivel a hónap során a részvény- és a kötvényalapoknál is jelentősebb beáramlás volt látható. 

Előbbiek 11,1 milliárd, utóbbiak pedig hétmilliárd euró megtakarítást szívtak fel a piacról. A friss pénzmozgások alapján a befektetők év végi tőzsdei ralira és a jövő év folyamán csökkenő kamatkörnyezetre számíthatnak.

Nem minden eszköz bizonyult ennyire kapósnak, az árupiacok 700 milliós, az ingatlanalapok pedig 1,8 milliárd eurós visszaváltást regisztráltak. Az alternatív eszközeikből 3,7 milliárd euró értékben szálltak ki a kontinens befektetői, a legkevésbé népszerű vegyes alapokból pedig 19,5 milliárd euró tőke folyt el múlt hónapban.

Túl a százmilliárdos tőkeinjekción a befektetési alapok 

Az idei évet tekintve is a pénzpiaci alapok az eddigi befutóak, melyekből mintegy 134 milliárd eurónyit vásároltak 11 hónap során az európaiak. Népszerűségben nem maradtak el sokkal előbbiektől a kötvényalapok sem, közel 122 milliárdos nettó értékesítéssel.

Európai befektetési alapk nettó értékesítése 2023. január–november
 

A kötvényekbe történő erőteljes tőkebeáramlást az LSEG szakértői annak jeleként értékelik, hogy az európai befektetők arra számíthatnak, hogy a központi bankok kamatemelési ciklusa világszerte véget ér.

A két alacsonyabb rizikójú termékcsoport mellett másnak nem igazán termett babér 2023-ban, az ingatlanalapokból csekély 200 millió euró, az árupiaci eszközökből pedig további 3,3 milliárd euró távozott.

Ennél jóval jelentősebb, 10,9 milliárd euró áramlott ki a részvényalapokból a tőzsdék remeklése ellenére is, az alternatív alapokból pedig bő 29 milliárd euró összértékben váltottak vissza. A hamarosan záruló esztendő legnagyobb vesztesei a többféle eszközből válogató vegyes alapok, ahonnan november végéig 112 milliárd eurót vettek ki a megtakarítók.

A befektetési szolgáltatók versenyében a piacvezető BlackRock toronymagasan vezet, az amerikai eszközkezelő 96,4 milliárd eurót fektettek be az európai megtakarítók idén. A dobogó második fokára ugyancsak egy amerikai pénzügyi óriás, JPMorgan állhatott fel 34,3 milliárd eurós forgalommal, megelőzve a 28,1 milliárd eurót begyűjtő HSBC-t.