Továbbra is Londonban érdemes vállalkozást indítani, a brit főváros egyhuzamban a 12. alkalommal bizonyult a legjobb európai vállalalkozáskeltetőnek – derült ki az EU-Startups összesítéséből.

London,,England,-,Oct,27,,2019:,People,In,The,Christmas, 
Továbbra is Londonban a legjobb vállalkozást indítani az EU-ban.
,
Továbbra is Londonban a legjobb vállalkozást indítani Európában.
Fotó: Shutterstock

 

Hol érdemes vállalkozást indítani?

A lista összeállításakor a startupokkal foglalkozó oldal szerkesztői figyelembe vették a vállalkozásalapítással kapcsolatos, egyes városokra vonatkozó Google-keresések számát, a már létrejött vállalkozások tőkebevonási-tőkeemelési sikerességét és az elnyert pénzek nagyságát, illetve azt is, hogy sikerességtől függetlenül összesen hány új vállalkozás jött létre az adott városokban az elmúlt 12 hónap során.

A rangsor élére pedig ismét a brit főváros, London került fel.

Az Egyesült Királyság központja a Brexit ellenére is a legvonzóbb startupcélpont tudott maradni, immáron 12 éve egy huzamban. London elsődleges vonzereje a szakértők szerint minden bizonnyal az, hogy az itt megrendezett tőkeemelések során tudják a friss vállalkozások a lehető legtöbb pénzt bevonni – az elemzők szerint pedig ez a trend minden bizonnyal a közeljövőben sem fog megváltozni. 

London ugyanis továbbra is Európa egyik legnagyobb pénzügyi központja, az Egyesült Királyságon belül pedig a tőkealapok 70 százaléka is londoni központtal működik.

A lista második helyén Párizs, a harmadikon pedig Berlin található.

A francia főváros 2016-ig rendre a második helyre futott be a rangsorban, majd 2017-től elvesztette ezüstérmét Berlinnel szemben – idén azonban visszatért a dobogó második fokára, maga mögé utasítva a német fővárost. 

A listát összeállító szakértők kiemelik: Párizs és Berlin idei teljesítménye hajszállal különbözik csak egymástól, így könnyedén elképzelhető, hogy a két főváros a közeljövőben ismét helyet cserél majd egymással.

A negyedik helyet Amszterdam szerezte meg, 

melyet az elemzők szerint még egy jó ideig meg is fog tudni tartani – jókora távolság van ugyanis közte és a lista ötödik helyezettje, Stockholm között. A svéd főváros az idei lista egyik legnagyobb meglepetése volt, mely a tavalyi nyolcadik helyről tudott idén a dobogó felé méreteset előrelépni.

Nem igazán jeleskednek az innovációban a magyar vállalkozások

Bár a mélyponton túl lehet a fejlesztési kedv, a cégek többsége nem tervez új terméket vagy szolgáltatást piacra dobni.

A hatodik helyre Barcelona, a hetedikre Madrid fért fel, őket München, Zürich, és Milánó követi a listán. A top 10-et Helsinki, és Hamburg követi a 11. és a 12. helyen, a listát pedig Tallin, majd az idén két legtöbb helyezést rontó város, Dublin és Koppenhága zárja.