A csipgyártásban használatos litográfiai eszközöket gyártó holland vállalat, az ASML 2 milliárd euró (több mint 770 milliárd forint) nettó nyereségről számolt be a december 31-én zárult negyedik negyedévre vonatkozóan. Ez 9 százalékos emelkedés éves szinten, és felülmúlta az elemzők 1,87 milliárdos becslését is.

Logo Of ASML At The Headquarters
Fotó: AFP

A bevétel 12,5 százalékkal, 7,2 milliárd euróra ugrott, ami szintén meghaladta a szakértők 6,9 milliárdos várakozását. A profit 2023-ban 39 százalékkal, 7,8 milliárd euróra nőtt éves összevetésben, míg a bevétel 30 százalékkal 27,5 milliárd euróra emelkedett. Az 1984-ben alapított cég közölte, hogy a rendelésállománya 9 milliárd eurót tett ki év végén, ami több mint háromszorosa a harmadik negyedévi szintnek. 

Az ASML az idei az első negyedévre 5 és 5,5 milliárd euró közötti nettó árbevételre számít. Az eredmények kapcsán a vállalat vezérigazgatója, Peter Wennink közölte, hogy a teljes évre vonatkozóan fenntartják a konzervatív várakozásukat: 2023-ban a tavalyihoz hasonló árbevételre számítanak, de 2025-ben a piac jelentős növekedését várják.

Az ASML árfolyama 5 év
 

Az ASML eszközei iránt továbbra is erős lehet a kereslet idén, mivel a csipgyártók világszerte tetemes beruházásokat hajtanak végre, és sorra építik az üzemeket, így a vállalat azzal küzd, hogy kielégítse a megrendeléseket. Azonban Hollandia is csatlakozott Washington oldalán Kína ellen a technológiai háborúba, így az ASML kevesebb csipgyártó gépet tud a távol-keleti országba exportálni.

A jelentés után a cég árfolyama több mint 8 százalékkal erősödött az amszterdami tőzsdén, és évek óta nem látott szintet ért. Az ASML korábban azzal került a hírekbe, hogy egyik alkalmazottja ipari kémkedést végzett Peking javára, beszállítói pedig Kína helyett Délkelet-Ázsiában építenek gyárakat, illetve a meglévőket bővítik a geopolitikai feszültségek miatt.

Amerika nem engedné kínai kézre jutni a tajvani csipgyárakat, inkább porig rombolná őket

Az Egyesült Államok inkább elpusztítaná a TSMC tajvani félvezetőgyárait, mielőtt azok Kína kezébe kerülnének – jelentette ki egy volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Robert O’Brien. A volt tanácsadó a Katapult hadművelethez hasonlította a lépést, amikor Winston Churchill brit miniszterelnök a második világháború idején elrendelte a francia hadiflotta megsemmisítését, miután Franciaország megadta magát Németországnak.