Valósággal beszakadt az iPhone-ok iránti érdeklődés Kínában az idei év első hetében: az Apple telefonjai iránt 30 százalékkal csökkent a kereslet január első hét napjában, minden bizonnyal a piaci versenytársak egyre növekvő térnyerése nyomán – áll a Jefferies elemzőcég jelentésében, amelyet a Reuters szemlézett.

Apple logo is seen near the store in New York City, United States on October 22, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Beszakadtak az Apple kínai eladásai, egyre jobban jön fel a Huawei.
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A vállalat közleménye szerint az Apple termékei iránt beszakadó kereslet volt a kínai okostelefon-piacon az első héten látott két számjegyű forgalmi visszaesés elsődleges katalizátora, ami különösen annak fényében szembeötlő, hogy az androidos készülékek iránt gyakorlatilag változatlan érdeklődés figyelhető meg éves összehasonlításban.

Az iPhone-ok kereslete annak ellenére csappant meg közel harmadával, hogy az amerikai gyártó erős két számjegyű, sok esetben 16 százalék körüli árengedményt adott bizonyos csúcskészülékeire egyes kínai online boltokban, köztük a Pinduoduon, ahol az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max készülékekhez juthattak hozzá ekkora diszkonttal a vevők.

A világ legértékesebb cégeként nyilvántartott vállalat már tavaly is botladozó értékesítési teljesítmény tudott maga mögött a kínai piacon: az iPhone-ok eladásai 2023-ban 3 százalékkal estek vissza a cég harmadik legnagyobb piacán, ennek nyomán pedig 0,4 százalékkal szűkült a gyártó piaci részesedése a távol-keleti országban.

Az Apple-hez azonban a befektetők sem voltak kegyesek az idei első kereskedési héten: a cég részvényei 3,17 százalékot vesztettek értékükből január első hetében, miután a Barclay’s egyik elemzője leminősítette a papírokat.

Az Apple árfolyama 1 év
Fájdalmas évkezdésen vannak túl az Apple részvényei

Az amerikai gyártó piaci pozícióját elsődlegesen a hamvaiból feltámadni látszó Huawei készülékei veszélyeztetik: a kínai óriás piaci részesedése tavaly 6 százalékkal nőtt az országban, az új Mate 60-as széria megjelenésével pedig az elemzők a verseny újbóli kiélesedését valószínűsítik.

Az Apple és beszállítói máris megszenvedik a kínai iPhone-tiltást

Az amerikai–kínai geopolitikai feszültség éleződése csaknem 200 milliárd dolláros léket vágott a világ legértékesebb cégének értékén a bejelentés közzététele után.

A szakértők előrejelzései szerint a Huawei az idén 64 millió mobilt értékesít majd világszerte, szinte megduplázva ezzel tavaly elért 35 millió darab körüli értékesítési volumenét, ugyanakkor hozzáteszik: minden bizonnyal az elmúlt években megtépázott kínai okostelefon-piac is talpra áll az idén, így a belföldi kereslet növekedésére is építhet majd a kínai gyártó.