Átkozhatják Tim Long nevét az Apple cupertinói központjában, miután a Barclays elemzője a klienseknek kiküldött újévi üzenetében egy lendülettel leminősítette a világ legértékesebb technológiai vállalatát. Erre a részvényárfolyam 3,6 százalékkal, 185,64 dollárra zuhant, s mivel 7 százalékos súlyával a New York-i meghatározó részvényének számít, 0,56 százalékos mínuszba rántotta a vezető indexet az új év első kereskedési napján.

Apple logo is seen near the store in New York City, United States on October 22, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Apple nem kommentálta a Barclays elemzőjének baljós megállapításait.
Fotó:  Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A Barclays-affér százmilliárd dollárral csökkentette pár óra leforgása alatt az Apple piaci értékét. A cég részvénye másfél hónapos mélypontján pihent meg tőzsdezáráskor, de hogy a Tim Long által felvetett aggodalmak valóban elbizonytalanították a befektetőket, azt a mai nyitást megelőző elektronikus kereskedésben regisztrált 0,45 százalékos további ereszkedés is ékesen bizonyítja. 

Korrekció vagy a lejtmenet kezdete?

Tragédiáról azonban nem beszélhetünk, hiszen az Apple papírja a 2023-as év egyik big tech sikerrészvényeként közel 50 százalékot drágult, és december közepén újabb történelmi rekordra ért.

Ennek fényében a majd 4 százalékos esést egy erős korrekcióként is fel lehet fogni, ám a Barclays elemzője szerint többről van szó: véleménye szerint az üzlet szenved csorbát az idei évben, mert sem a bevételek több mint felét szállító iPhone-eladások, sem a számítógépes Mac-üzletág értékesítései nem alakulnak majd olyan kedvezően, mint azt korábban hitték.

 

Az, hogy a technológiai termékek kereslete nem lesz acélos az idén, már borítékolható volt szektorális szinten is, ez nem Apple-specifikus megállapítás, ugyanakkor az amerikai cég eddig minden vészjósló előrejelzésre rá tudott cáfolni, minden válságból jól tudott kikeveredni.

Tim kontra Tim: kinek lesz igaza?

Ezúttal viszont nehezebb dolga lesz a másik Timnek, azaz Tim Cook elnök-vezérigazgatónak, aki már a tavalyi év elején szembesült a forgalom hanyatlásával, s próbálta kezelni az azóta trenddé érett folyamatot. 

Elemzők szerint az Apple a hideg zuhanyt az ünnepi szezonban kapta, a 2024-es üzleti évének első, decemberrel zárult negyedében elmaradhatott a forgalom a várakozásoktól. 

Hogy valóban így történt-e, az majd csak a negyedéves gyorsjelentés január 24-i publikálásakor derül ki. Az Apple-nél bízhatnak abban, hogy Tim Long az ajánlati pontosság terén nem számít orákulumnak, az LSEG nyilvántartása szerint jóslatai megvalósulását tekintve négycsillagos minősítést kapott az ötös skálán.

Előre temetik az iPhone 16-ost

Long jegyzetében emlékeztetett arra, hogy az iPhone 15-ös modell nem hozta a tőle vártat sem technikai, sem értékesítési fronton, s szerinte ez a sors vár a szeptemberre ígért legújabb, iPhone 16-os modellre is. Arra is figyelmeztet, hogy 

az Apple alkalmazásboltja önkényeskedő módszerei és a konkurensek kiszorítása miatt számos országban versenyfelügyeleti vizsgálattal szembesül, 

ezért az átlag feletti dinamikával bővülő szolgáltatási üzletág fejlődése könnyen megtorpanhat. Szolgáltatásaiból az Apple a tavaly szeptemberrel zárult negyedévben a bázisnál 16 százalékkal több, 22,3 milliárd dolláros bevételt szerzett, miközben a konszern teljes bevétele 1 százalékkal, 89,5 milliárd dollárra csökkent. 

Apple Opens New Store in South Korea
A Mac-eladások harmadával, 7,61 milliárd dollárra csökkentek a legutóbbi lezárt negyedévben.
Fotó: Getty Images

Az időszakban az Apple legfontosabb terméke szokásosan az iPhone volt, amelyből 43,81 milliárd dollárért értékesítettek, ez 2,8 százalékos éves növekedés. A cég tiszta nyeresége 11 százalékkal, 22,96 milliárd dollárra nőtt.

A kínai értékesítés azonban 2,5 százalékkal, 15,08 milliárd dollárra esett vissza, azaz az Apple a számára kiemelkedően fontos távol-keleti piacon is teret veszített, de ennek nem műszaki, hanem adminisztratív oka volt. 

A kínai kormányzat ugyanis nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egyszerűen megtiltotta az Apple által gyártott készülékek használatát az állami szférában dolgozók számára, sőt, az állami tulajdonú vállalatoknál is korlátozták az iPhone-ok bevitelét a munkahelyre. 

Több millió embert érintett az intézkedés, amely egyértelmű retorzióként fogható fel 

a Huawei Washington által kémgyanúsnak minősített készülékeinek és távközlési berendezéseinek, valamint a TikTok használatának betiltására az amerikai kormányzati intézményekben. Egyes államok ennél még szélesebb körben rendeltek el szigorító intézkedéseket a kínai közösségi médiaszolgáltató ellen.

Apple Store in Shanghai
A pekingi pártvezetés rászállt az iPhone-okra, meredeken csökkentek is az eladások.
 Fotó: AFP

Ennek persze az Apple és társai annyiban örülhettek, hogy a hazai piacukon védelmet kaptak a veszélyesnek minősített kínai riválisokkal szemben, ugyanakkor Kínában ez a visszájára sült el. 

Az amerikai szankciók hatására saját fejlesztésekbe kezdő Huawei függetleníteni tudta magát a tengerentúli beszállítóitól, s a Counterpoint Research adatai szerint a tavalyi harmadik negyedév végére már 12,9 százalékosra tudta növelni okostelefon-piaci részesedését az egy évvel korábbi 9,1 százalékról. Eközben az Apple piaci részesedése 15,3-ról 14,2 százalékra mérséklődött.

 

Mindent egybevetve a Barclays elemzője sötét szemüvegen át látja az Apple kilátásait az előttünk álló 12 hónapban, s ennek megfelelően a részvényt semlegesről alulsúlyozottra minősítette át, egyszersmind a célárát jelképesen egyetlen dollárral, 160 dollárra vitte le. 

A gyakorlatilag a portfólióból való kiszórással felérő leminősítéssel Tim Long a brazil Itau bank elemzőjéhez csatlakozott, immár ketten ítélik meg „medve módra” az Apple várható teljesítményét. A brazil kolléga bizalomvesztése következetes, 2022 júliusában eladásra javasolta az Apple részvényét. 

Aki hajlott a tanácsára, az eddig 19 százalékos árfolyamnyereségről mondott le – a kifizetett osztalékokról már nem is beszélve. 

Jelenleg az Apple célárainak mediánja 200 dollár környékén van az LSEG-nél, és a vételi ajánlás dominál.

Újra árulhatja okosóráit Amerikában az Apple

Feléledt pár napos tetszhalott állapotából az Apple 15 milliárd dolláros okosóra-üzletága az Egyesült Államokban. Az amerikai fellebbviteli bíróság ideiglenes intézkedése, amellyel feloldja az értékesítési tilalmat, elsősorban egészségügyi applikációk miatt fontos a cégóriásnak. A szabadalmi vita ezzel még nem zárult le.