Közel 20 százalékot esett a árfolyama az elmúlt két hét során, mióta az amerikai tőzsdefelügyelet hivatalosan is engedélyezte a közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek piacra dobását az Egyesült Államokban.

Bitcoin,Cryptocurrency,Etf,,Exchange,Traded,Funds,Concept
Elképesztő szakadás folyik a bitcoin árfolyamában.
Fotó: Shutterstock

 

Hatalmasat erősödött, majd szabadesésbe kezdett a bitcoin árfolyama

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama a tőzsdén kereskedett alapok elindulását követően ugyan a piaci hurráoptimizmustól hajtva a kétéves árfolyamrekordot döntő, 49 ezer dollár fölé ugrott, ám a csúcsdöntést követően látványosan kifulladt a rali lendülete, és a megérintett lélektani határhoz mérten tízezer dollárral, 39 ezerig szakadt a bitcoin kurzusa.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Földbe állt a bitcoin árfolyama az ETF-ek elindulását követően

A bitcoin árfolyamszakadását minden bizonnyal az okozza elsősorban, hogy a korábban zárt végűként működő, két héttel ezelőtt azonban tőzsdén kereskedetté alakított Grayscale alapból (GBTC) elképesztő mennyiségű tőke folyt ki az ETF-ek kereskedésének első hét napján. A 21,5 milliárd dollárt kezelő eszközből nettó 3,5 milliárd dollárt vettek ki a befektetők az időszak alatt, a folyamat pedig nemhogy csitulna, egyenesen gyorsul – mutatott rá James Seyffart, a Bloomberg kriptopiaci elemzője.

A legnagyobb tőkebeáramlást a BlackRock IBIT alapja élte meg az első hét nap alatt 1,7 milliárd dolláros nettó vagyonnövekedéssel, és nem nagyon maradt el tőke a Fidelity FBTC-je sem, amely 1,4 milliárd dollárnyi vagyont látott befolyni az alapjába.

Az új bitcoin-ETF-ek elindulásuk óta 4,6 milliárd dollárnyi tőkét vontak be, a Grayscale-ből kiszállók miatt azonban a nettó egyenleg mindössze 1,1 milliárd dollárra rúg – a Grayscale egyenlegének drasztikus csökkenése mögött pedig jelentős részben az áll, hogy a becsődölt FTX kriptotőzsde hagyatéka ügyében eljáró felszámolóbiztosok ez idáig már több mint egymilliárd dollár értékben adták el a GBTC-részesedésüket, hogy a hitelezőket kártalanítani tudják.

Az elmúlt két hétben a bitcoinnak fokozatosan keményedő makrokörülményekkel és egy erősödő dollárral kellett szembenéznie, amit a GBTC FTX felőli eladói nyomás is nagymértékben nehezített

– emelte ki egy friss jegyzetben Sean Farrell, a Fundstrat Global Advisors digitális eszközstratégiáért felelős vezetője, hozzátéve, hogy a bitcoin-ETF-ek valódi értéke csak akkor mutatkozik majd meg, ha az FTX brutális eladási hulláma a végéhez érkezik, és beáll a piaci egyensúly a szektorban.

A bitcoin ETF-ek első hét napja 18,8 milliárd dollárnyi forgalmat generált, a szektor teljes tőkeállománya pedig 25,9 milliárd dollárra rúgott az időszak végére.