Búcsút mondott a Gloster a BÉT középvállalatokra kihegyezett Xtend platformjának, s január 26-án már a Standard kategóriában forog a annak reményében, hogy új befektetők fedezik fel maguknak a technológiai kispapírt.

bét
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A BÉT Xtend piacán lényegében nincs követelmény. Ezzel szemben a Standard kategóriában már előírás van a részvények mennyiségére s a közkézhányadra, továbbá előfeltétel egy lezárt auditált év. A Prémium kategória további előírásokat tartalmaz, többek közt a kibocsátás mennyiségére és módjára is.   

Az Xtend piacról a Standard kategóriába lépés tekinthető igazi ugrásnak, az addigi támogatott státusszal szemben követelményekkel szembesül a kibocsátó, ehhez képest a Prémium kategória már csak kisebb változásokat hoz

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a magasabb kategória nem feltétlen generál nagyobb forgalmat, s nem vonz automatikusan új befektetőket. Ezt nagyon sok tényező befolyásolja, s nagyban függ a piac állapotától és hangulatától.     

Látványos volt a Kulcs-Soft belépője a Standard kategóriába 2019. december elején. Az addig a T kategóriában felkészülő részvényt pezsgő forgalommal, napok alatt 1200 forintról 3200 forintig lőtte ki a vásárlók lelkesedése. Következő év február végéig kitartott a forgalom, s az árfolyam 3000 forint közelében maradt, aztán a világjárvány kitörésekor visszazuhant a kurzus. Ám érdekes módon a gyors felépülés is nagy forgalmat hozott, s az 1500 és 2000 forint közti sávban két évre stabilizálódott a részvény árfolyama.

Ezzel szemben a Megakrán 2021. decemberi szintlépése nem hozta a remélt forgalomnövekedést. Pontosabban már hónapokkal a váltás előtt felélénkült a piac, s nagy forgalommal 4 forint alól 10 forintig menetelt a kurzus, amit a Standard kategóriában a máig tartó csöndes lemorzsolódás követett, s most a 3,84 forinton jegyzett részvény nagyjából ott tart, mint ahonnan elindult.    

Hogy a Standard kategóriából a Prémium kategóriába lépés mennyire nem jelent automatikusan nagyobb likviditást, jól példázza az Akko Invest 2020-as átsorolása. A papírnak 2016-ban és 2018-ban voltak igazán forgalmas időszakai. Míg az addig békésen araszolgató árfolyam 2019 elején lőtt ki 100 forint alól 500 forint fölé, amikor az addig Plotinus néven futó társasághoz új nagybefektető érkezett, s nevet is váltottak. Ehhez képest a kategóriváltás 2020 őszén sokkal csendesebben zajlott.

A Graphisoftot 2015-ben sorolták a Prémium kategóriába. Itt sem a forgalmi adatok szembetűnők, inkább az látszik, hogy egészen 2020, február végéig trendszerű árfolyam-emelkedést láthatunk, amit csak a pandémiás lezárások törtek meg.

2018-ban lépett szintet a BIF, s mind a forgalom fellendülése, mind az árfolyam emelkedése jól kirajzolódik a grafikonon, ám ebben az esetben nehéz egymástól elválasztani az átsorolás és a BÉT-kispapírrali hatását.  

Az Opus 2017 őszén lépett szintet. Ha van látványos forgalomnövekedés s árfolyam-emelkedés, akkor épp ennek lehetett tanúja és részese a piac. Más kérdés, hogy az éppen politikai spekulációk középpontjába került részvény a kispapírrali legjobban rajtoló versenyzője volt. Mondhatni, egy igazán jó pillanatban nyújtották be az igényt a Prémium kategóriára.