Elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól a Diageo forgalma az idei első pénzügyi félév során: a Johnnie Walker whisky és a Tanquery gin gyártójának értékesítési bevétele 0,6 százalékkal, 10,96 milliárd dollárra csökkent az elmúlt év azonos időszakához mérten, míg a szakértői konszenzus a forgalom szinten maradását valószínűsítette. 

A picture taken on August 22, 2014 shows the exterior of the headquarters of British multinational drinks company, Diageo, in west London. British business leaders have warned against independence for Scotland, saying the uncertainty it could trigger over future policies is bad for business. The multinational Diageo drinks group, which owns the Johnnie Walker brand and also select labels such as Lagavulin and Talisker, said there are "many questions to be answered". Diageo, which is investing the equivalent of 1.25 billion euros ($1.6 billion) over five years in its distilleries in Scotland, has said it would be concerned about any outcome which increased costs, complexity or uncertainty. AFP PHOTO / CARL COURT (Photo by CARL COURT / AFP)
A vártnál gyengébb adatokról számolt be a Diageo.
Fotó: AFP

A visszaesés mögött a Karib-térséget is magában foglaló latin-amerikai régióban elkönyvelt 23 százalékos forgalomcsökkenés állt elsősorban, hiszen a cég az ázsiai, európai és afrikai régiókban átlagosan 2,5 százalékkal tudta növelni eladásait, és Latin-Amerikán kívül csak Észak-Amerikában élt meg forgalmi visszaesést, itt ugyanakkor csak minimális, 1,5 százalékos csúszásról tettek jelentést.

A világ legnagyobb forgalmú szeszipari vállalatába befektetők számára a gyenge féléves teljesítmény nem jelentett meglepetést, mivel a Diageo vezetése még tavaly novemberben jelezte, hogy 20 százalék körüli latin-amerikai értékesítési visszaesésre számít: a cég részvényei a bejelentést követően nyomban 12 százalékos zuhanást éltek meg, a kurzus pedig azóta sem tudott talpra állni. 

A tavaly novemberi pesszimista várakozások 12, míg a gyorsjelentés közzététele további 3,5 százalékkal rontotta a Diageo részvényárfolyamát.

Egyes elemzők szerint ezen elnyújtott mélyrepülés mögött elsősorban a cég újonnan kinevezett vezérigazgatójába, Debra Crewba vetett bizalom megroppanása húzódik meg. A cégvezetés ugyan jelezte a várható forgalmi visszaesést, annak mikéntjével és a probléma kezelésével elégedetlenek voltak a részvényesek, ami a papírok tömeges eladásában is megmutatkozott – a gyorsjelentés közzétételét követően pedig további 3,5 százalékkal esett a részvényárfolyam.   

A féléves gyorsjelentésben Crew úgy fogalmazott:

Mindent megteszünk, hogy a latin-amerikai régióban a vártnál gyengébb kereslet nyomán felhalmozódott raktárkészleteinket mielőbb, lehetőleg a jelenlegi pénzügyi év végéig értékesítsük.

A Diageo első féléves üzemi eredménye 5,4 százalékkal 3,3 milliárd dollárra csökkent éves viszonylatban, ami szintén alulmúlta az elemzői konszenzust, mely 4,7 százalékos visszaesést valószínűsített.

A vállalat a jelen pénzügyi évének második felére javuló értékesítési adatokra számít, ugyanakkor figyelmeztet: a latin-amerikai térség gazdasága továbbra is jelentős nyomás alatt maradhat, ami kihathat a cég régión belüli teljesítményére is.