Legalább ötmilliárd dolláros piaci értéket céloz meg a New York-i tőzsdére tartó Reddit közösségi portál – legalábbis a befektetőkkel való első tapogatózó tárgyalások és a visszajelzések szerint ez tűnik reálisnak. Igaz ugyanakkor, hogy a cég árazása most még alatta van ennek, de az elsődleges tőzsdei kibocsátás (IPO) során a befektetők jellemzően felhajtják az árat, kiváltképp, ha ígéretes célpontról van szó. 

London,,Uk,-,February,2021:,Reddit,Logo,Displayed,On,A
A mosolygós antennás figura a Reddit platform ismertetőjegye. 
Fotó: Shutterstock   

Ez azonban minden kétséget kizáróan nem állapítható meg a Redditről. A cég tőzsdén nem jegyzett részvényeivel most is kereskednek, a Rainmaker Securities platformján például 4,5 és 4,8 milliárd dolláros értékeltséget jelentő árfolyamon köttetnek az üzletek, de a az alacsony likviditása miatt nem forog különösebben nagy tételben. 

Profitot és osztalékot nem ígérhet a Reddit                            

Az IPO ügyében egyelőre nagy a titokzatosság, a San Franciscó-i székhelyű közösségi médiavállalat és tanácsadói csak annyit közöltek, hogy dollármilliárdos értékeléssel lennének elégedettek, annak is az egy számjegyű változatával. 

Hogy az egytől kilencig terjedő skálán végül hol ereszt gyökeret a Reddit, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy az IPO-t tavaszra, márciusra tervezik, amikor kienged a télire befagyott tőkepiac, és rendszerint beindul a nagyüzem a tőzsdéken. 

Megérte mémrészvényekbe fektetni, hamarosan jön a szegmens legnagyobb neve          

A mémrészvényes szubkultúrát megalapozó GameStop amerikai videójátékbolt gyorsjelentése a tengerentúli tőzsdezárást követően érkezik, az elemzők nem sok jóra számítanak. A szegmens szekere ugyanakkor nagyon jól halad.

Az időzítés mellett az sem dőlt el még, hogy mekkora részvénycsomagot vigyenek a parkettre, és a befolyó összeget milyen célra használják fel a vállalat tulajdonosai. Sokan nyilván a kiszállásra, hiszen a társaság fennállása óta egyetlen évben sem termelt nyereséget, úgyhogy felettébb kérdéses, hogy mikor indulhat be nála a profitgyártás – ha egyáltalán.

Egyszer már elszalasztották a lehetőséget           

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Reddit egy óriáshullámról már lecsúszott, a céget 2021-ben próbálták tőzsdére vinni, akkor igen kapósak és erősen túlárazottak voltak a technológiai cégek. A Reddit abban az évben 10 milliárd dolláros értékeléssel vont be tőkét kockázati befektetőktől, és 

ha akkor tőzsdére ment volna, könnyedén elérhette volna a 15 milliárd dolláros értéket is.      

A kocka 2022-ben fordult, a tech mámor elültével a kereslet is megzuhant a magánkézben lévő startupok iránt, erről leginkább Szan Maszajosi, a százmilliárd dolláros technológiai befektetéseket forgató Vision Fund alapítója, a SoftBank elnöke tudna sokat mesélni.

Toronto,,Canada-,November,14,,2020:,Instacart,Company,Closeup,Sign,Is
Toronto, Canada- November 14, 2020: Instacart company closeup sign is seen in Toronto, Canada. Instacart is an American company that operates a grocery delivery and pick-up service.
Az Instacart már szembesült a rideg valósággal, csendben vegetál a tőzsdén.
Fotó: Shutterstock       

A tőzsdén kívüli technológiai magáncégek részvényeinek adásvétele befagyott, s aki ennek ellenére megpróbálkozott az IPO-val, annak a piaci értékelése rendre a korábbi feltőkésítési körökben mért alá csúszott. 

Jó példa erre az élelmiszer-beszerzéseket és kiszállításokat vállaló Instacart esete, amely 2021-ben még 39 milliárd dolláros értékeltséget mutatott a feltőkésítési fordulóban, s amely onnan a negyedére olvadt le. Így a cég végül 9,9 milliárd dolláros valós piaci értékeléssel debütált tavaly szeptemberben a Nasdaqon. A lejtmenet ezzel sem ért véget, a cég árfolyama alapján számított piaci kapitalizáció jelenleg 7,14 milliárd dolláros.

 

A 2005-ben alapított Reddit az úgynevezett mémtőzsdei korszak ikonjává vált, miután az oldalon futó egyik fórum, a WallStreetBets regisztált felhasználói összehangolt fellépésükkel 

részvényeket emeltek a magasba vagy ejtettek a mélybe, aminek különösen az árfolyamesésre spekuláló shortosok látták a kárát.   

A közösségi fellépéssel rángatott részvények közé tartozott a csődközeli GameStop videójáték-áruház és az AMC amerikai mozihálózat papírja. Perverz módon tehát a Reddit közössége nemsokára a saját felületét üzemeltető társaság részvényeivel is eljátszadozhat, ha indokoltnak látja, és úgy tartja a kedve.