Az Apple okostelefon-szállításai Kínában 2 százalékkal csökkentek tavaly, de 17,3 százalékkos piaci részesedéssel így is első lett – derül ki az IDC elemzéséből. A vállalat számos akcióval igyekezett felpörgetni az eladásokat, ami a jelek szerint bevált. A második a Honor lett 17,1 százalékkal, míg az Oppo 16,7 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg.                                               

Shanghai,china-september,5th,2023:,Hand,Hold,Huawei,Mate,60,Pro,Smartphone
A Huawei visszatérése mindenkit meglepett.
 Fotó: Shutterstock

Ha 2023 utolsó negyedévet nézzük, akkor a Huawei értékesítése 36,2 százalékkal ugrott meg, ezzel az év utolsó három hónapjában a negyedik legnagyobb gyártó lett. Ezzel a Huawei több mint két év után visszatért az öt legnagyobb közé. A Kínában értékesített okostelefonok mennyisége tavaly 271,3 millió darab volt, 5 százalékos a csökkenés 2022-höz képest.  

Ez a vártnál lassabb gazdasági fellendülésből és a gyenge fogyasztói keresletből fakad. Bár a kínai piac továbbra is kihívásokkal küzd, a fellendülés felé halad: 2023 negyedik negyedévében 73,6 millió darabos szállítással 1,2 százalékos éves szintű növekedést ért el. Az IDC elemzője, Arthur Gao szerint az Apple joggal örülhet az első helynek,  

hiszen azt kormányzati ellenszélben és egy rivális visszatérése mellett érte el.

Peking tavaly betiltotta az iPhone-ok használatát a teljes állami szférában, ideértve az olyan vállalatokat, amelyekben állami részesedés van. A Huawei pedig augusztusban dobta piacra dobta a Mate 60 okostelefon-családot, amelynek készülékeiben egy 7 nanométeres Kirin 9000s csip dolgozik, amelyet a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC készített.

A közösségi médiában közzétett videók és tesztek tanúsága szerint a Mate 60 telefonok 5G-s mobilinternetre is képesek, így a Huawei hazai alkatrészekkel sikeresen kijátszotta a büntetőintézkedéseket. Míg az Apple helyi értékesítését állami korlátozások nehezítik, addig a hazai márkák erős hátszelet kapnak Peking irányából. 

Válaszul az amerikai gyártó két számjegyű, sok esetben 16 százalék körüli árengedményt adott bizonyos csúcskészülékeire egyes kínai online boltokban, köztük a Pinduoduón, ahol az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max készülékekhez juthattak hozzá ekkora diszkonttal a vevők. Az elemzők idén a verseny további kiélesedését valószínűsítik, a Huawei pedig tovább növelheti a részesedését.

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az Apple tavaly a világ legnagyobb okostelefon-értékesítője lett: a cég 3,7 százalékkal tudta növelni az eladásait, elsősorban az iPhone 15 sorozatnak köszönhetően, miközben a Samsung értékesítési számai 13,6 százalékkal visszaestek. A Xiaomi és az Oppo is kevesebb okostelefont tudott eladni 2023-ban, mint az azt megelőző évben, viszont a főleg Afrikában tevékenykedő Transsion értékesítései 30 százalékkal nőttek.

Leteszteltük, hogy tényleg az iPhone 15 Pro lehet-e a legjobb játékkonzol

Az Apple a legfrissebb iPhone-generációval olyan vizeket szeretne meghódítani, ahol a mobiltelefonok eddig csak mellékes lehetőségnek számítottak. Az iPhone 15 Pro modellek az ígéretek szerint a világ legjobb játékkonzoljai lesznek, és az Xbox vagy Playstation AAA kategóriás játékait is képesek lesznek futtatni. Az elképzelés, hogy egy olyan cím, mint a Death Stranding, elférhet a zsebünkben, nagyon csábító lehet a videójátékok szerelmesei számára.