Lefordultak pénteken az amerikai tőzsdeindexek, miután egy kiábrándító inflációs hír felerősítette a befektetők aggodalmát, hogy az amerikai jegybank, azaz a Fed kamatcsökkentési ciklusa a vártnál később kezdődhet.

Tartós lehet a libikóka a Wall Streeten. Fotó: AFP

Az S&P 500 0,5 százalékkal, a Dow Jones 0,4 százalékkal, míg a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal gyengült a rendkívül hullámzó teljesítményt hozó tőzsdehét méltó lezárásaként.

A pénteken közzétett januári termelőiár-index (PPI) ugyanis 0,3 százalékkal nőtt havi bázison, miközben a Dow Jones hírportálja által megkérdezett elemzők mindössze 0,1 százalékos emelkedésre számítottak. Az élelmiszerek és az energia nélkül számolt termelői maginfláció 0,5 százalékkal emelkedett, ami még jobban meghaladja a szintén 0,1 százalékos várakozást.

A 10 éves kincstárjegy hozama 4,3 százalék fölé ugrott a kedvezőtlen adat megjelenését követően. A 2 éves kincstárjegy hozama pedig 4,7 százalék fölé emelkedett, ami december óta a legmagasabb érték.

A befektetőknek a közeljövőben még nagyobb volatilitásra kell felkészülniük. Egészen a közelmúltig a legtöbb befektető abban bízott, hogy a kamatcsökkentés az év első felében kezdődik, ám egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Fed a második fél évre halasztja – mondta Greg Bassuk, az AXS Investments vezérigazgatója a CNBC-nek.

A mesterségesintelligencia-eufória által hajtott Nvidia -részvény drágulása is megtorpant valamivel 726 dollár fölött pénteken, pedig az egyik Wall Street-i elemző megint csak szuperlatívuszokban áradozott róla. A Loop Capital szerint a árfolyama 1200 dollár fölé nőhet. 

Az Applied Materials kurzusa eközben 6,4 százalékkal, 200 dollár közelébe lőtt ki a vártnál erősebb tavalyi eredményének köszönhetően.

A DoorDash ételkiszállító szolgáltató vállalat részvényei viszont 9 százalékkal estek a cég vártnál nagyobb vesztesége miatt.