Az orosz Google, a Yandex egy 475 milliárd rubel (közel 1900 milliárd forint) értékű készpénz- és részvényügylet keretében eladja az oroszországi üzletágát egy orosz befektetőkből álló konzorciumnak. Ez azt jelenti, hogy a Yandex oroszországi üzletága immár teljes mértékben orosz tulajdonba kerül, bár azt pontosan nem tudni, hogy kik állnak a konzorcium mögött – írja az FT.

Fotó: AFP

Az amerikai Nasdaq tőzsdén jegyzett, hollandiai székhelyű Yandex a világ ötödik legnagyobb keresőjét üzemelteti a Google, a Bing, a Yahoo és a kínai Baidu után. Oroszországban több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a keresőmotorok terén, és a volt szovjet tagköztársaságokban is népszerűnek számít.

Számos területen tevékenykedik, például Yandex Taxi néven fuvarmegosztót, Yandex Music néven zenei streamingszolgáltatót üzemeltet, de van fordítója, böngészője és térképszolgáltatása is. A cég piaci tőkeértéke a 2021. novemberi csúcson meghaladta a 30 milliárd dollárt, azonban az orosz–ukrán háború kirobbanása megrázta a vállalatot. A cég piaci kapitalizációja kevesebb mint hétmilliárd dollárra esett vissza, 

mielőtt 2022. február végén felfüggesztették a kereskedést a részvényekkel.

A vállalatot keményen bírálták, a vádak szerint a Yandex cenzúrát alkalmaz, és kizárólag a Moszkva-barát narratíva megjelenését engedélyezi a platformján. A technológiai óriás vezetőit az EU is szankciókkal sújtotta: Brüsszel szerint Arkagyij Volozs alapító kulcsszerepet játszott az ukrajnai háborúval kapcsolatos információk elrejtésében az orosz lakosság elől. 

Volozs ezután lemondott a Yandexben betöltött minden vezető posztjáról, és kivándorolt Izraelbe, majd tavaly augusztusban barbarizmusnak nevezte Ukrajna megtámadását. A Yandex 2022 augusztusban adta el a blogplatformját és a híraggregátorát, amelyeket az orosz Facebook, a VKontakte (VK) vett meg.

Moszkva részéről Anton Gorelkin, az orosz parlament információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője üdvözölte az üzlet létrejöttét. Gorelkin szerint pontosan ezt akarták elérni, mivel a Yandex több mint egy vállalat, az valójában az egész orosz társadalom értéke. A politikus szerint 18 hónapon át tartó tárgyalások után jött létre az ügylet.

Mélyütést vitt be az Apple-nek Kína

Az Apple négy éve nem látott mélységbe ereszkedhet, „köszönhetően” Pekingnek, amely a iPhone-ok használatának korlátozásával szűkítette az amerikaiak fejlődési lehetőségeit a világ legnagyobb mobilpiacán. Az EU sem kedvezett nekik az alkalmazások terén élvezett domináns helyzetére mért csapásával.