A CIG Pannónia Életbiztosító díjbevételei az előző évihez képest 35 százalékkal, azaz több mint 11 milliárd forinttal, 43 milliárd forintra nőttek 2023-ban, azon belül az anyavállalat által működtetett életbiztosító üzletág díjai 16 százalékkal, míg a nem életszegmens, vagyis a néhány éve az olaszországi csalássorozatot követően padlót fogott CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító leányvállalat (Emabit) díjbevételei 142 százalékkal emelkedtek – derül ki a cég által az előzetesen meghirdetett időpontnál három nappal korábban publikált gyorsjelentésből.

CIG_LUS_416820220614 Budapest 
CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.  Multinacionális pénzügyi szolgáltató cég

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220614 Budapest CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.  Multinacionális pénzügyi szolgáltató cégFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Megugrott a CIG Pannónia értékesítése. Fotó: Kallus György / Világgazdaság


A CIG növekedésének fő motorja a banki csatornán pörgő hitelfedezeti üzletág volt 

A növekedés motorjai továbbra is a 4,2 milliárd forinttal bővülő hitelfedezeti, valamint a 2-2 milliárd forinttal gyarapodó vállalati vagyonbiztosítási és az egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szolgáltatások voltak. A hitelfedezeti szolgáltatások felfuttatásában a banki csatorna, a vállalati területen pedig a független alkuszi csatorna jeleskedett.

Az MBH Bankkal kialakított együttműködésnek egyébként oroszlánrésze volt a növekedésben, hiszen a banki csatorna értékesítése 162 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit, míg a független csatorna forgalma 22 százalékkal javult.

A biztosító díjbevételei mindegyik negyedévben meghaladták a 10 milliárd forintot, a menedzsment a cég tőkehelyzetét stabilnak értékeli, a tőkemegfelelési mutató nem kevesebb mint 240 százalék.

 

Teher alatt nőtt a pálma

A forgalom növekedése nyereség ágon is lecsapódott. Az olyan egyszeri hatásoktól eltekintve, mint az IFRS 17 számviteli rendszerre való áttérés nyomán kimutatott tőkenövekményen keletkezett, 498 millió forintos társasági adófizetési kötelezettség, illetve a 687 millió forintos extraprofitadó, a csoportszintű adózott eredmény 90 százalékkal, 4,06 milliárd forintra ugrott, és ezekkel az egyszeri hatásokkal együtt is megközelítette a 2,9 milliárd forintot, amiből egy részvényre az előző évi 16,3 forint után 30,6 forint esik. Az új számviteli rendszer szerinti biztosítástechnikai eredménynövekedés elérte a 66 százalékot.      

A negyedik negyedévben a CIG adózott profitja 59 százalékkal, 1,5 milliárd forint fölé nőtt. A CIG Pannónia részvényei a hírre 4,6 százalékkal, 343 forintig drágultak kedd délelőtt. Ezzel a decemberi záróárához mérten idén eddig 17 százalékkal értékelődött fel a papír.