A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A magánszemély több, a jogszabály által tiltott módon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft-részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

20210412 BudapestKulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. ügyviteli szoftvereket fejlesztő és forgalmazó vállalatFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Szabó Ervin társaság vezérigazgatója Kulcsár Tibor  cégalapító
 Szabó Ervin, a Kulcs-Soft vezérigazgatója és Kulcsár Tibor cégalapító. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Piaci manipulációk sora a Kulcs-Softnál

A jegybank vizsgálata megállapította, hogy Kulcsár Tibor egyes ügyletkötéseivel több hónapon át tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Kulcs-Soft részvényeire vonatkozóan. 

Kereskedése ugyanis a Kulcs-Soft-részvény tőzsdei kereskedési forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról hamis, félrevezető jelzéseket közvetít(he)tett, így sértve a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását. 

Hatszorosára ugrott a forgalom, duplázott az árfolyam    

Mindezzel hamis benyomást kelt(het)ett az értékpapír valós piaci megítéléséről, keresletéről és kínálatáról, valamint forgalmáról a többi befektetőnek.     

A cégvezető több hónapon át kezdeményezett nagyszámú vételi ügyletével a napi átlagos kereskedési forgalmát közel hatszorosára növelte, illetve a vizsgált időszak alatt a tranzakcióival érintett kereskedési napokon a Kulcs-Soft-részvény árfolyamában 97 százalékos kumulált emelkedés történt. 

Ezen ügyletek mellett Kulcsár Tibor tőkepiaci magatartása úgynevezett kezdőlökés elnevezésű piaci manipulációra utaló gyakorlatot is megvalósított azzal, hogy a vizsgált időszakban több kereskedési napnak jellemzően az elején adott be olyan kiemelkedően nagy volumenű megbízásokat, amelyek tényleges teljesülése az átlagos kereskedési mennyiség alapján kizárt volt.   

A Kulcs-Soft árfolyama 2023-tól
 

Mindezek mellett Kulcsár egy alkalommal adott a kereskedési idő végéhez közel egy – az ajánlati könyvben szereplő ajánlatoknál magasabb áron – eladási ajánlatot, amivel meghatározta a Kulcs-Soft-részvény aznapi záróárát, ez alkalmas volt a „záróár beállítása” elnevezésű piaci manipulációra utaló gyakorlat megállapítására.

Mindezek nyomán az MNB a magánszemélynek megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését, és 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá.      

A felügyelet emellett egy évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz honlapján.

Súlyosbító tényezők tömkelege

A bírság összegének meghatározásakor az MNB kiemelt súlyosbító körülményként értékelte, hogy a magánszemély magatartását a Kulcs-Soft – mint a szabályozott piacra bevezetett kibocsátó – vezető tisztségviselőjeként valósította meg, azaz az átlagos befektetőnél szélesebb körű ismeretekkel kellett, hogy rendelkezzen a MAR előírásairól. 

Emellett az MNB egy korábbi határozatában – fél évvel a jelen piacfelügyeleti eljárásban vizsgált időszakot megelőzően – már megtiltotta a magánszemélynek, hogy a MAR piaci manipulációra vonatkozó rendelkezéseit ismételten megsértse, és 30 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.  

Mindezek mellett az MNB a piacfelügyeleti bírság meghatározása során súlyosító körülményként értékelte, hogy az ügyfél a tiltott piaci manipulációt több, a MAR által tiltott magatartásformával valósította meg. 

Az MNB kezdeményezésére éppen az ilyen esetekre tekintettel a közelmúltban szigorodtak a büntető törvénykönyv tőkepiaci visszaélésekre vonatkozó tényállásai. 2023. január 1. napjától bennfentes kereskedelemnél, tiltott piacbefolyásolásnál már súlyosabban minősül, ha e bűncselekményeket tőzsdei céghez kötődő személy követi el.

A Kulcs-Soft részvényei kedd dél körül 5 százalékot estek a jegybanki bírságról szóló hír megjelenését követően.