A jövő héttől bekerülnek a Dow Jones ipari átlag (DJIA) indexbe az Amazon részvényei az indexszolgáltató Dow Jones Indicies keddi döntése értelmében – számolt be a Reuters.

Az Amazon révén négy év után kerül be új a Dow indexbe. Fotó: Angela Weiss

Az e-kereskedelmi óriáscég a Walgreens Boots Alliance patikahálózatot váltja majd a 30 vállalat részvényeit tartalmazó, legrégebbi és mind a mai napig az egyik legmeghatározóbb tengerentúli indexben. Az indexszolgáltató szerint a változtatás célja, hogy „a Dow tükrözze az amerikai gazdaság változó jellegét”.

A seattle-i székhelyű vállalat ugyanis az online kiskereskedelem dominanciája mellett a felhőalapú számítástechnikában, a szórakoztatóiparban és más iparágakban is jelentős szereplőnek számít.

Az Amazon szinte egy hibrid vállalat. Az egyik olyan társaság, amelynek tevékenysége különböző kategóriákból áll. Sok szempontból példázza azt, amit a Dow képvisel az Egyesült Államokban

– mondta a hírügynökségnek Quincy Krosby, az LPL Financial vezető globális stratégája.

A cserét egy harmadik kiskereskedelmi társaság, a Walmart részvényaprózása indokolja, ami miatt az utóbbi súlya csökken majd a részvénykosárban. Az Amazon riválisa január végén döntött arról, hogy 3:1 arányú részvényfelosztást hajt végre, amivel a munkavállalói részvényvásárlásokat akarja ösztönözni. A felosztást a pénteki piaczárást követően realizálják, a befektetők minden meglévő papírjuk után két továbbit kapnak majd. A társaság részvényállománya ezzel 2,7-ről 8,1 milliárdra nő majd. Jövő hétfőtől már a felosztott részvényekkel – a pénteki záróértékhez képest harmadolt árfolyamon – kereskednek a tőzsdén, az Amazon papírjai is ekkortól forognak majd a DJIA indexben.

Az 1896-ban létrehozott Dow-t széles körben követik a kisbefektetők, így az amerikai részvénypiac fontos lenyomatát adja. Az intézményi befektetők gyakrabban mérik teljesítményüket a szélesebb körből merítő S&P 500 indexhez.

Az Amazon az elmúlt négy évben az első cég, amelynek sikerül beverekednie magát a Dow harmincas mezőnyébe, azóta, hogy 2020-ban a Salesforce, az Amgen és a Honeywell váltotta a kosárból kihulló ExxonMobil, Pfizer, Raytheon Technologies trióját. A hétfőn búcsúzó Walgreens Boots 2018 óta volt tagja az indexnek, amelybe még a General Electric kiszorításával került be annak idején.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Amazon, Dow Jones
 

A DJIA az év eleje óta 2,3 százalékot erősödött a tavalyi 13 százalékos emelkedés után. Az Amazon árfolyama ennél sokkal kiemelkedőbb teljesítményt mutat, a 2023-as 75 százalékot követően idén további 10 százalékot ralizott a kurzus.