A folyamatos kínai geopolitikai fenyegetés és az egyre nehezebb világgazdasági helyzet ellenére is történelmi csúcsra futott a tajvani részvényindexe az elmúlt órákban, szinte kizárólag a mesterséges intelligencia-szoftverek futtatásához szükséges mikrocsipek iránti kereslet robusztus felfutásának köszönhetően.

China,&,Taiwan,Flags,Are,Waving,In,The,Sky, tajvan,
Történelmi csúcson a tajvani részvényindex.
Fotó: Shutterstock

Történelmi csúcson a tajvani tőzsde, a TSMC és az Nvidia is

A tajvani tőzsde a kínai újév ünneplésének idejére egy hétig zárva tartott, ez idő alatt tette azonban közzé gyorsjelentését a TSMC tajvani csipgyártó, melyben éves viszonylatban 7,9 százalékos januári árbevétel-növekedésről számolt be. A TSMC részvényei az újranyitást követően a hírre 7,89 százalékkal szintén történelmi árfolyamcsúcsot jelentő 697 tajvani dollárig ugrottak, és mivel a csipgyártó részvényei teszik ki a Taiex 30 százalékát, magukkal rántották az indexet is.

A Taiex a kínai újévi ünnepségsorozatot követő első kereskedési időszakban több mint 3 százalékkal 18 644 pontig száguldott, és minden bizonnyal a csúcsdöntéssel sem illan majd el a parkett lendülete.

Két évvel ezelőtt járt ilyen magasan legutóbb a Taiex 

A TSMC ugyanis a napi szinten újabb és újabb történelmi árfolyamcsúcsokra futó Nvidia videokártya-gyártó kulcsfontosságú beszállítója, a két cég vezetői pedig nemrég személyesen egyeztettek a kapcsolatuk kiteljesedését akadályozó ellátásilánc-nehézségek megoldása érdekében. Xin-Yao Ng, az abrdn ázsiai részvényekért felelős befektetési igazgatója a Bloombergnek kiemelte:

Tajvant a technológia hajtja, kiemeltképp az MI tematikája. Az, hogy Huang Zsen-hszün Tajvanra látogatott, nagyban növelte a befektetők étvágyát az Nvidia, és annak beszállítói iránt is.

A tajvani raliban a nemzetközi befektetők is hatalmas szerepet vállaltak: október óta nettó 14 milliárd dollárnyi külföldi tőke fojt be a piacra, ennek elsődleges célpontjai pedig a TSMC papírjai voltak.

A kínai részvények eközben megállíthatatlanul zuhannak

Míg a tajvani tőzsde megállíthatatlanul menetel előre, a kínai piacok végeláthatatlan szabadesésbe kezdtek: a világ második legnagyobb gazdaságának részvénypiacai ötéves mélypontra szakadtak az elmúlt hetekben, a nemzetközi vállalati befektetői közösség pedig gyakorlatilag egy emberként mondott pesszimista ítéletet a parkett kilátásairól– a legnagyobb, többszáz milliárd dollárt kezelő befektetési alapkezelők szinte egységes álláspontja ugyanis távol maradni a kínai tőzsdétől, vagy pedig egyenesen shortolni azt, mivel a térség parkettjének gondjai nem valószínű, hogy egyhamar megoldódnak majd.

Tömegével vágják ki a kínai részvényeket az egyik legfontosabb indexből, India azonban örülhet

A távol-keleti részvénypiac egyre súlyosabb bizalmatlansági válsággal néz szembe, a nemzetközi tőke menekül az országból, a parkett súlya pedig 8 éve nem látott mélységbe zuhant a feltörekvő piaci indexben. A kínai részvénypiacot azonban nem érdemes végérvényesen leírni.

A CSI 300 kínai részvényindex gyakorlatilag ugyanott jár, mint öt évvel ezelőtt, míg a tajvani parkett ezidő alatt közel kétszeresére tudott bővülni.

A tavalyi év elején vált el élesen egymástól a két index útja

A nemzetközi befektetőket a kínai részvényektől a Tajvannal fokozatosan élezett geopolitikai feszültségek elharapódzására adott amerikai választól való aggodalom, az évek óta húzódó ingatlanpiaci válság, és a gazdaság lendületének látványos visszaesése is távolságtartásra ösztönzi.