Teljes tavalyi éves profitját visszafizetné befektetőinek az UniCredit Bank: az olasz pénzintézet a tavalyi évre vonatkozóan 8,6 milliárd eurót juttat majd vissza befektetőinek az idén, ami a tavalyi busás visszafizetésekhez képest is 3,35 milliárd eurós növekmény. Azt, hogy ez az összeg milyen arányban oszlik majd meg részvényvisszavásárlások és osztalékfizetés között, a piaci körülmények döntik majd el – áll a vállalat közleményében.

ITALY-ARCHITECTURE-BANKINGThe Intesa Sanpaolo Building, designed by Italian architect Renzo Piano, is pictured on July 14, 2021 in Turin, northwestern Italy. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP), UniCredit,
Soha nem volt még ilyen jó éve az UniCreditnek. Fotó: AFP

Az UniCredit a tavalyi negyedik negyedévben éves viszonylatban 350 millió euróval, 2,81 milliárd euróra ugró nyereségről számolt be, melyet 4,6 százalékkal, 5,98 milliárd euróra növekvő bevételen ért el. A bank kereskedésből 360 milliós bevételt, díjakból pedig 1,8 milliárd eurót tett zsebre az időszak során.

A bank éves kamatbevétele 31 százalékkal, 14 milliárd euróra nőtt, teljes bevétele pedig 26,4 százalékkal, 23,3 milliárd euróra bővült.

A bank valaha volt legjobb évéről szóló gyorsjelentés közzétételét követően a részvényárfolyam 8,5 százalékkal, 28,9 euróra ugrott, egy év alatt közel 60 százalékosra nyújtva ezzel a papírok felfutását.

Az Unicredit árfolyama 1 év
Megállíthatatlanul menetel felfelé az UniCredit árfolyama

Az UniCredit a tavalyi év során 4,7 eurós egy részvényre jutó eredményt (EPS) ért el, ami közel duplázódás a 2022-es 2,7 eurós értékekhez mérten. 

UniCredit: Közép- és Kelet-Európa a növekedés éllovas régiója Európában

Az UniCredit közgazdászai arra számítanak, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024-ben és 2025-ben 3 százalék körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet várnak a nyugat-balkáni területen is.

Andrea Orcel, a bank vezérigazgatója a gyorsjelentésben kiemelte: a tavalyi negyedik negyedév az egymást követő tizenkettedik profitnövekedési időszak volt a vállalatnál. 

Az UniCredit vezetése az idei évre vonatkozóan a tavalyival nagyjából megegyező nyereségre számít, a bevétel terén azonban kisebb visszaesést valószínűsít, 22,5 milliárd eurós célértéket adott meg.