Nagyban folyik a befektetési portfóliók finomhangolása. Nem meglepő módon, a Wall Streeten ugyanarra jutottak, mint amire az Erste webináriuma is felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy talán még sosem volt ennyire fontos a diverzifikáció szerepe, hiszen óriási kockázatot vállalnak a mindent egy lapra feltevő befektetők, legyen az az egyetlen lap akár a mesterséges intelligencia fejlesztésben érdekelt vállalatok részvénye, vagy a pénzmágnesként működő kriptoalapok, netán az elhízás diabétesz gyógyszerekkel való kezelésének végtelenül piszkos piaca.    

LUS_4453Erste Bank reklám. foto: Kallus György
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ismét izgalmas kérdéseket feszegetett minap az Erste prémium webináriuma. Nagy kérdés, hogy 

miből lehet idén hozamot csiholni?    

Felelevenítették, hogy azok után, hogy tavalyelőtt nagyot mentek a pénzpiaci alapok, míg tavaly 20 százalék felett teljesítettek a kötvényalapok, miközben az Erste magyar részvényalapja 43 százalékot hasított.                     

Hónapok óta közkeletű téma az amerikai gazdaság puha landolása , vagyis a recessziómentes inflációcsökkentés. Bár az már lejjebb jött, s eddig még nem csúszott recesszióba az Egyesült Államok, ám amint arra Varga Zalán, az Erste Alapkezelő vezérigazgató-helyettese felhívta a figyelmet,     

egyelőre a puha landolás könnyebbik részét teljesítették a jegybankárok, a rázósabb szakasz még csak most következik.

A kamatok magasan ragadtak, ami hosszú távú kockázatokat rejthet, továbbá a jegybankárok még mindig félnek az infláció feléledésétől. Ez Varga Zalán szerint Magyarországon is jogos aggodalom, amennyiben az infláció lejött ugyan az MNB 3 plusz-mínusz 1 százalékos célsávjáig, de a maginfláció éppen felfelé kanyarodik, s amíg tavaly segített a bázishatás, idén fordított a helyzet, a mérséklődő bázis most a jegybank ellen dolgozik.      

A portfóliók diverzifikálásának fontosságát hangsúlyozta Bara Gábor hálózati értékesítési vezető. Ez szerinte nemcsak a legalább 3-4 lábat jelenti, vagyis a kockázatok eszközosztályok közti porlasztását, hanem az időbeli diverzifikációt is. Ilyen bizonytalan piaci környezetben érdemes kisebb adagokban, például havi rendszerességgel befektetni, igazodva a változó környezethez. Az Erste alapkezelői szerint 

15 millió forintos befektetés felett már elengedhetetlen a portfólió devizafedezete, mert a forint árfolyama rendkívül ingadozó.

Idén az aktív befektetési alapok lehetnek nyerők – vélekedett Varga Zalán, hozzátéve: hogy még a BÉT is relatíve olcsó. Hosszabb távon gondolkodva pedig az ideiglenesen kegyvesztett zöld alapok lehetnek érdekesek. Bár az ESG most nem olyan népszerű a piacon mint volt pár éve, mégis kár lenne temetni, mert 10-20 éves programokról van szó, melyek még nem futották ki magukat.