Szinte minden soron felülmúlta a Broadcom csipgyártó idei első negyedéves teljesítménye az elemzői várakozásokat, a befektetők mégis csalódottak, mivel a cég nem emelte tovább az idei évre korábban kihirdetett, éves szinten 40 százalékos növekedést jelentő, 50 milliárd dolláros bevételi előrejelzését. Az amerikai csipgyártó negyedéves bevétele a 11,72 milliárdos elemzői várakozásnál magasabban, 11,96 milliárd dolláron állt meg, nettó bevétele pedig a várt 5,01 milliárd helyett 5,25 milliárd dollár lett. A Broadcom a várakozások feletti teljesítményével 10,99 dolláros egy részvényre jutó eredményt ért el, ami 7 centes csökkenés az előző negyedéves adathoz mérten.

Timisoara,,Romania,-,April,09,,2020:,Close-up,Of,A,Broadcom
Timisoara, Romania - April 09, 2020: Close-up of a Broadcom BCM5708CKFB integrated circuit. Electronic components.
Jól megy a Broadcommnak, de a befektetőknek ez sem elég.
Fotó: Remus Rigo / AFP

A vállalat az idei évre vonatkozó várakozásai kapcsán kiemelte: a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges adatközpontokban alkalmazott csipekből tízmilliárd dolláros bevétellel számol, ebből hétmilliárd dollár mindössze két ügyféltől érkezhet majd, akiket a saját MI-csipjeik tervezésében segíti majd a cég. 

A Broadcom vezetése ugyan ezt a két ügyfelét nem nevezte meg, ám az elemzők szinte biztosak benne, hogy a Metáról és a Google-ről lehet szó. Hock Tan, a Broadcom vezérigazgatója hozzátette, az egyedi csipek tervezéséből és gyártásából a cég az általános működéséhez hasonló, 75 százalékos bruttó árrést tud elérni.

A Broadcom gyorsjelentésének közzétételét megelőző kereskedési napon a cég részvényei 4 százalékos erősödést éltek meg, a zárást követően megjelent beszámolót látva azonban 3,3 százalékos korrekcióba kezdett a kurzus a rendes kereskedési időn kívül.

A Broadcom árfolyama 1 év
Messze száz százalék feletti felfutást élt meg a Broadcom részvényárfolyama az elmúlt egy évben

Azon vállalatok esetében, amelyek csipjei inkább csak érintőlegesen kapcsolódnak az MI-lázhoz, elkerülhetetlenül lesznek olyan hullámvölgyek, amelyeket nem lehet egyértelműen hozzárendelni a nagy, tágabb piaci MI-trendekhez

– jelezte Bob O’Donnell, a TECHnalysis Research elemzője a Reutersnek, utalva ezzel arra, hogy a Broadcom alapvetően processzorokat gyárt, nem pedig videókártyákat, melyeken az MI-szoftverek futnak. A cég termékei azonban mégis fontosak a szegmens növekedésében, ugyanis az MI-adatközpontok üzemeltetéséhez tömegével használják fel őket.

A Broadcomon túl a világ legnagyobb csipgyártója is jó formában van

A tajvani TSMC csipgyártó, amely szintén az MI felfutásának köszönheti szárnyalását, rekord értékesítési eredményt ért el februárban, ezzel az idei bevétele 9,4 százalékkal, 12,6 milliárd dollárra nőtt az egy évvel ezelőtti adatokhoz mérten. A TSMC jó teljesítménye különösen megsüvegelendő, mivel a cég bevételének 25 százaléka tavaly az Apple-től származott, az amerikai vállalat pedig jelenleg kifejezetten nehéz időszakát éli Kínában.