A Lufthansa munkabeszüntetésekkel kapcsolatos költségei az év eleje óta 250 millió euróra (394,4 forintos árfolyamon számolva több mint 98,6 milliárd forint) nőttek a Bloomberg által látott belső jelentés szerint. A munkavállalók februárban és márciusban több alkalommal is sztrájkba léptek, mintegy ezer járatot kellett törölni, ami 100 ezer utast érintett. A német légitársaság gépei például egy héten át nem közlekedtek a rendkívül nyereséges Frankfurt–San Francisco útvonalon.

10 March 2024, Hesse, Frankfurt/Main: A Lufthansa Boeing 747 takes off from Frankfurt Airport. The cabin crew union Ufo has called on the approximately 19,000 Lufthansa flight attendants to strike from Tuesday. The strike is expected to have a massive impact on air traffic in Munich and Frankfurt. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Lufthansa jumbói is megpihenhettek  / Fotó: Boris Roessler / DPA / AFP

Más járatok ideiglenes felfüggesztése is nagy érvágás számít, miközben az utasok az elmúlt hetekben inkább elkerülték a céget és a német repülőtereket. A közlekedési szakszervezet, a Verdi 12,5 százalékos béremelést követel a földi kiszolgáló személyzet 25 ezer dolgozójának, vagyis legalább havi 500 euró többletet 12 hónapos időszakra, valamint 3 ezer euró egyszeri kifizetést az ellensúlyozására.

A legjobb érdekérvényesítő erővel bíró pilótákkal hamar megegyezett a vállalat, azonban a földi kiszolgáló személyzettel öt forduló után sem hoztak eredményt a tárgyalások. Emiatt a felek a múlt héten megállapodtak abban, hogy választott bírósághoz fordulnak, amely március végéig hoz döntést. Addig a Verdi vállalta, hogy nem szervez több munkabeszüntetést, így a légitársaság ideiglenesen fellélegezhet.

A Lufthansa árfolyama 5 év
 

A német vállalat üzemi eredménye tavaly 76 százalékkal, 2,68 milliárd euróra nőtt, forgalma pedig a 2022-est 15 százalékkal meghaladva, 35,42 milliárd euróra ugrott, de az idei eredményét beárnyékolhatják sztrájkok és a világgazdaság szállítási igényeiben tapasztalt visszaesés. A Lufthansa idén eddig mintegy 15 százalékot veszített értékéből, és ezzel a Bloomberg World Airlines Index legrosszabbul teljesítő európai részvénye.

Németországot országos sztrájkok sújtják idén, amelyek a légi közlekedést, a vasutat és a tömegközlekedést érintik. Január elejétől több kulcsfontosságú ágazat is leállt Németországban, tüntettek a gazdák, majd hat napig a mozdonyvezetők, ami jelentős károkat okozott Európa legnagyobb, egyébként is gyengélkedő gazdaságának.

Európa kezdi megunni a német kormány tehetetlenségét

Németországot évekig a stabilitás és a kiszámíthatóság példaképének tekintették az Európai Unióban, ám az utóbbi években Olaf Scholz kancellár koalíciós kormányának belviszályai már a brüsszeli törvényhozást is megfertőzték, Berlin pedig szinte teljesen elvesztette a blokk vezetésének bizalmát.