Az orosz kriptotőzsde, a CommEX május 10-ig fokozatosan leállítja a szolgáltatását. A Binance oroszországi üzletágát átvevő cég nem indokolta meg a döntés hátterét, a felhasználók regisztrációját már mától felfüggesztik. A vállalat egyben azt is közölte, hogy a platformon május után kriptopénzeket parkoltató felhasználóktól 1 százalékos vagyonkezelői díjat szednek be.

Day,Trader,Buying,Selling,Crypto,Currency,Bitcoin,Concept
Eggyel kevesebb kriptotőzsde közül választhatnak az oroszok / Fotó: Shutterstock

A Binance még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy kivonul az orosz piacról, helyi üzletágát pedig a CommEX vette meg. Az ügylet értéket nem hozták nyilvánosságra, ahogy a cég tulajdonosi háttere sem volt ismert. A CommEX szóvivője azt elárulta, hogy a vállalatot a Seychelle-szigeteken jegyezték be, saját bevallásuk szerint a korábbi szovjet tagállamokat tömörítő a Független Államok Közösségére és Ázsiára koncentrálnak.

A kriptotőzsde március elején arról számolt be, hogy a felhasználók száma átlépte az 500 ezret. A vállalat több kampányt is indított, és bónuszok kifizetését ígérte, saját közlésük szerint 100 ezer dollár (közel 37 millió forint) értékben fizettek ki jutalmakat. A CommEX dolgozott a saját okostelefonos alkalmazásán is, ezek ismeretében a cég döntése még nehezebben értelmezhető.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy bevételeiről nem adott jelentést, így nem tudni, hogy veszteségesen vagy nyereségesen üzemelt. A kriptotőzsde kapcsán arról számoltak be a felhasználóknak, hogy a platform felépítése és kinézete gyakorlatilag lemásolta Binance felületét. Az oroszoknak mindenesetre nem kell aggódniuk, több szolgáltató még működik az országban, így nem maradnak kriptopénzek nélkül.

Nigéria is lecsap a Binance kriptotőzsdére

Nigéria a Binance két felső vezetőjét vette őrizetbe, miközben igyekszik fellépni az ország fizetőeszköze, a naira elleni spekulációval szemben – a többi között a kriptotőzsdék ellehetetlenítésével. A Binance vezetői azután repültek Afrika legnépesebb országába, hogy Nairobi több kriptotőzsde weboldalát betiltotta, ám a nigériai hatóságok már a repülőtéren őrizetbe vették őket, és az útlevelüket is elkobozták.