A fél országra ráijesztett a múlt héten a forint, az eurós keresztárfolyam centikre járt a 400-as lélektani határtól. A helyzet azóta javult, hétfő délután valamivel 395 alatt járt a jegyzés, azok után, hogy reggel egy rövid időre 393 alá is bepillantott. Ilyen árfolyam láttán sokakban megfogalmazódik az euróváltás ötlete, így érdemes megvizsgálni, hogy rövid és középtávon mekkora hozamot termel egy eurós és egy forintos államkötvény, és hol van az az árfolyam, ahol a forint kamatelőnye teljesen elolvad.

Pilisvörösvár, 2023. február 15.
A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont 2023. február 15-én.
MTI/Koszticsák SzilárdPilisvörösvár, 2023. február 15.A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont 2023. február 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Egyéves időtávon a forintban megtakarítóknak az alábbi kamatok érhetők el az állampapírpiacon:

– Egyéves 6,5 százalék
– FixMáp (egy év utáni eladással, a névérték 1 százalékát költségként levonva): 6 százalék
– Prémium Magyar Állampapír (egy év után eladással, a névérték 1 százalékos eladási költségével számolva): 6,9 százalék

Eurós magyar tartásával az éves kamat: 3,94 százalék mínusz 1 százalék visszaváltási díj, azaz 2,94 százalék.

Az összehasonlítást nehezíti, hogy az eurós magyar állampapírok változó kamatozásúak, a jelenleg értékesítés alatt álló 2026/U és 2027/U sorozat is ilyen, kamatát negyedévente a három hónapos Euriborhoz indexálják.

A Mobilkincstárban is elérhetők az eurós sorozatok

Egymillió forintot PMÁP-ba befektetve, majd azt egy év múlva eladva 69 ezer forint hozamot lehet elérni, ugyanez a befektetés eurós állampapírban 29 400 forintnak megfelelő kamatot hoz a megtakarítónak.

Mindez azt jelenti, hogy 

a forintos kötvények hozamelőnye 3,96 százalékpon az első évben, s ez csak akkor olvad el, ha egy év alatt a forint ugyanennyit gyengül az euróval szemben.

A cikk elkészültekor az euró-forint kurzus 395-ön állt, ezen az áron egymillió forintból 2531,6 eurót lehet venni. Ezek alapján a forintos és az eurós állampapírok egyéves hozama akkor válna egyenlővé, ha az euró-forint keresztárfolyam 410,6-re emelkedne: a 395-ön megszerzett euróból vett Euró Magyar Állampapíron egyrészt keletkezik 2,94 százalék kamat plusz 3,96 százalék a devizaárfolyam emelkedésén. Tehát ha valaki arra számít, hogy egy év múlva 410,6 felett lesz az euró-forint, akkor jobban járhat, ha már ma eurós állampapírt vesz.

Ha három év múlva visszatérne a történelmi forintmélypont…

Hároméves időtávra az alakulása miatt kiszámíthatatlan kamatozású PMÁP helyett érdemesebb a Fix Magyar Állampapírokkal számolni. Mivel három év a futamideje, nem kell számolni visszaváltási költséggel, az éves kamatláb 7 százalék, a teljes futamidőre pedig 21 százalék.

Azt feltételezve, hogy az Euribor a következő három évben nem változik, erre az időszakra eurós magyar állampapírral 11,82 százalék kamat realizálható, vagyis további 9,18 százalékos forintgyengülésre (devizaárfolyam-nyereségre) lenne szükség, hogy a két ugyanannyit hozzon három év alatt. Ez már meredekebben hangzik: 431,3-es keresztárfolyam mellett egyenlítődnének ki a hozamok. Annak, aki tehát 2027 tavaszára a 431,3-esnél magasabb euró-forint árfolyamra számít, szintén érdemes lehet már most eurós állampapírban gondolkodnia. Ez az árfolyamszint egyébként 

nem teljesen földtől elrugaszkodott: 2022 októberében 434 felett volt a keresztárfolyam.

Több mint hússzor annyit tartanak forintos állampapírban, mint eurósban

Arról egyelőre nincs szó, hogy a lakossági befektetők őrült összegeket tartanának eurós magyar államkötvényekben. December végén 1,2 milliárd euró volt EMÁP-ban és PEMÁP-ban, az előbbiben 236,65 millió eurónyi, az utóbbiban 963,35 millió eurónyi. A forintos lakossági állampapír-állomány 10 019 milliárd forintnyi, vagyis 

21-szer több lakossági megtakarítás pihent hazai devizában kibocsátott államkötvényben, mint eurósban.