A megtakarítások átgondolt kezelése a jelenlegi inflációs környezetben nagyon fontos, a pénzromlás átlagos üteme ugyanis az elmúlt évben jelentősen csökkentette megtakarításaink vásárlóerejét. Ebben a helyzetben ideális megoldást kínálhatnak a lakossági állampapírok azok számára, akik relatív alacsony kockázat mellett szeretnének kézzelfogató hozamot elérni. Ám a likvid pénzüket általában ezekben az esetekben hosszabb időre kell nélkülözniük, mint egy bankbetétnél.

Gyöngyös, 2020. június 30.Ügyfélszolgálati munkatárs a gyöngyösi kincstári állampapír értékesítési ponton az iroda megnyitásának napján 2020. június 30-án.MTI/Komka Péter
A jelenleg elérhető euróalapú lakossági állampapír a 2026/U EMÁP egy 3 éves futamidejű, változó kamatozású Fotó: Komka Péter / MTI

 Sokszor lehet hallani, olvasni arról, hogy a befektetésünk ideális megtestesítője valamilyen külföldi vezető deviza lehet, azaz tartsuk a megtakarításunk például euróban vagy dollárban. Ezt a „befektetési formát” választva azonban nem kell lemondanunk az állampapírokról sem, ugyanis létezik euróalapú lakossági állampapír is. 

Ám ahhoz nagyot kellene gyengülnie a forintnak, hogy az európai közös pénz alapú állampapír legyen a befutó.

„A jelenleg elérhető euróalapú lakossági állampapír a 2026/U EMÁP egy 3 éves futamidejű, változó kamatozású befektetés. A kamat mértéke negyedévente a 3 hónapos futamidejű EURIBOR értékének megfelelően módosulhat. Az aktuális negyedévre a kamat mértéke 3,572 százalék” – mondta el kérdésünkre Argyelán József, a Bankmonitor.hu elemzési igazgató. Mint ismert, az EURIBOR azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsön egymásnak eurót. Gyakorlatilag a mutató értéke jól tükrözi az eurózóna inflációjának, illetve az ottani alapkamatnak az alakulását.

Jelenleg forintban a legmagasabb induló kamata a prémium állampapírnak van, az aktuálisan vásárolható 2033/I PMÁP első periódusra érvényes kamata évi 14,75 százalék. Jelentős kamatkülönbözetről beszélhetünk: változatlan kamatszinten egy év alatt jóval többet nyerhetünk forint befektetést választva.

Nézzük ezt egy olyan példán keresztül, amikor 10 millió forintot fektetünk be. Ekkor az inflációkövető prémium állampapírt választva, egy év múlva 11 475 000 forintunk lenne. Induljunk ki abból, hogy 383,28 forint/euró árfolyamon – ez az augusztus 23-ai jegybanki – átváltjuk a pénzünk, ami 26 090,58 euró. A szóban forgó összeg egy év alatt, a 3,572 százalékos kamat mellett 27 022,54 euróra hízna, ami – az eredeti váltási árfolyamot alapul véve – 10 372 000 forintnak felelne meg.

 

Sok függ a devizák viselkedésétől

Természetesen a nagy kérdés az, hogyan alakul idővel a forint árfolyama. Azt láthatjuk, hogy komoly gyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy a kamatkülönbséget az euróalapú állampapír ledolgozza. Egészen konkrétan 424,65 forint/euró visszaváltási árfolyam mellett lenne azonos a két befektetés értéke forintban kifejezve. Ez 110,79 százalékos árfolyamgyengülést jelentene egyetlen év alatt.

Euro,Money.,Euro,Cash,Background.,Euro,Money,Banknotes
Érdemes olyan pénzt euróban tartani, amit akár kockáztatni is mernénk.
Fotó: VAKS-Stock Agency

Kérdés természetesen, hogy mennyire ördögtől való dolog a 424 forint/euró körüli árfolyamszint. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen tavaly októberben a 430 forint/euró szintet is átlépte a forint árfolyama. Ha viszont az elmúlt egy évre tekintünk vissza, akkor a helyzet már kicsit más képet mutat: a forint a Magyar Nemzeti Bank árfolyama alapján még 6,8 százalékot erősödött is, (A 410,88 forint/euróról a 383,28-as szintre).


Árfolyamgyengülésre játszani kockázatos dolog 

Ennek alapján már látható, hogy a forint nem egy klasszikus lejtőn van, inkább hullámvasúton. Ezt is figyelembe kell venni akkor, amikor valaki az eurót választja befektetésként.

„Érdemes olyan pénzt euróban tartani, amit akár kockáztatni is mernénk. Illetve az adott összegre előreláthatóan több éven keresztül nem lesz szükségünk. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy nem válthatjuk vissza a pénzt, ha jól alakul az árfolyam. Viszont ne mindenképpen ehhez kelljen nyúlnunk, ha hirtelen fel kell szabadítanunk a megtakarításunkból, mert akkor az árfolyam-ingadozás miatt veszteségünk is lehet” – figyelmeztet Argyelán József. Majd hozzáteszi: Teljesen más típusú kockázatokkal szembesülhetünk, ha pénzünket devizában tartjuk. 

Az árfolyam-ingadozás miatt nagyon könnyen és gyorsan nyereségünk lehet, ami viszont ugyanolyan sebességgel veszteségbe is csaphat át. Ám ezzel a kockázattal akkor nem kell számolnunk, ha a pénzünket végül euróban is szeretnénk elkölteni, például abból tervezzük finanszírozni a jövő évi nyaralásunkat. Sőt, így pont előre védekezhetünk az árfolyam-ingadozásból eredő kockázatok ellen.