Pénz- és tőkepiac

Varga Viktor esetéből okulva, így érdemes bebiztosítani árvízveszély ellen a lakást

Biztosítás – biztonság. Bár nem minden ingatlanra köthetünk olyan lakásbiztosítást, amely az árvíz ellen is véd, más károk ellen is érdemes biztosítással védekezni. A Hungarikum Alkusz elárulta, hogy mire érdemes figyelni.

Amikor Varga Viktor házát elöntötte az árvíz, a népszerű énekes baráti kölcsön felvételére kényszerült részben a károk rendezése, részben az építkezése közben lakhelyéül szolgáló jurta áradásbiztossá tétele érdekében, ami azonban nem szegte kedvét és optimizmusát.

Azonban nem mindenki tud hasonlóan könnyen túllendülni az őt ért csapásokon, és számukra egy jól kiválasztott lakásbiztosítás nagy segítséget jelenthet. A Hungarikum Alkusz tájékoztatása szerint érdemes utánajárni, hogy egyes konstrukciók milyen szolgáltatásokat tartalmaznak, ugyanis minden biztosítónál van néhány olyan biztosítási esemény, amelyet a biztosítók nem, vagy csak korlátozottan vállalnak.

MJA_669520240225 Szolnok A tetőző Tisza elöntötte a mentetlent, ezért csak csónakkal és kajakkal tudják megközelíteni ingatlanjaikat a tulajdonosok. Képünkön a mentetlenen lakó Gyülvészi Tibor és felesége kajakkal mennek a telkükhöz. Fotó: Mészáros János Új Néplap20240225 Szolnok A tetőző Tisza elöntötte a mentetlent, ezért csak csónakkal és kajakkal tudják megközelíteni ingatlanjaikat a tulajdonosok. Képünkön a mentetlenen lakó Gyülvészi Tibor és felesége kajakkal mennek a telkükhöz. Fotó: Mészáros János Új Néplap
 

Varga Viktor esetére visszatérve fontos megjegyezni, hogy szinte minden biztosító Általános Szerződési Feltételében szerepel az árvíz kockázat, de a szolgáltatásra vonatkozóan vannak kizárások, korlátozások, amelyeket a szerződési feltételekben pontosan rögzítenek a biztosítók.

Arra sem árt figyelni, hogy 

az árvíz csak akkor számít biztosítási eseménynek, ha az adott ingatlan árvíz szempontjából védett, mentesítettnek minősített területen helyezkedik el, tehát gátak, kiépített vízelvezető rendszerek védik.

A Hungarikum Alkusz arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztosítók feltételeikben pontosan megjelölik melyek azok az események, amik nem minősülnek árvízkockázatnak, így a biztosító nem tekinti azt biztosítási eseménynek, nincs kárkifizetési kötelezettsége.

Így például nem minősül árvíznek:

  • a kockázatviselési hely szempontjából területileg illetékes Vízügyi Igazgatási Hatóságok kár időpontjában hatályos besorolása szerint nagyvízi medernek, hullámtérnek, nyílt ártérnek, vízjárta területeknek minősülő helyen belül bekövetkező árvízkárok;
  • a talajvíz emelkedés, talajvízmozgás, vagy ezek bármelyikével összefüggésben jelentkező talajmozgás okozta károk;
  • és a belvíz.

Tehát a fentebb jelzett területeken épült lakóházak, nyaralók árvíz kockázatra nem biztosíthatók, illetve a fenti események bekövetkeztekor a biztosítónak nem áll fenn kárrendezési kötelezettsége.

Ez ugyanakkor nem jelent azt, hogy nem érdemes ezen ingatlanokra biztosítást kötni, hiszen számos más káresemény ellen a biztosítás védelmet nyújt. A tájékoztatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztosítók új lakásbiztosítás kötés esetén az árvíz kockázatra vonatkozóan 15 napos várakozási időt kötnek ki, így az árvíz miatt veszélyeztetett területen élőknek érdemes fokozottan figyelniük lakásbiztosításuk folyamatos érvényben tartására.

 

Varga Viktor árvíz kockázat biztosító építkezés
Kapcsolódó cikkek