Pénz- és tőkepiac

Forint: tovább menetel a hazai deviza, 389 alatt az euró

Töretlen a hazai deviza lendülete mindkét főbb nemzetközi valutával szemben, adatokra vár a devizapiac. A forint az adatdömpingből is jól jöhet majd ki.

Továbbra sem lankad a forint lendülete, a hazai deviza mindkét főbb nemzetközi társával szemben folytatta menetelését a kora délelőtti órákban is, a rali hátterében minden bizonnyal a héten esedékes adatdömpinggel kapcsolatos várakozások állhatnak.

Hungarian,Forint,Money.,Banknotes,,All,Denominations,,Bizness,And,Finance,In
Továbbra is hatalmas a forint lendülete / Fotó: Shutterstock

 

Tovább menetel a forint 

Ma délelőtt, 11 órakor teszik közzé a hazai államháztartás egyenlegét, melynek ugyan lehet forintárfolyam-befolyásoló hatása, az igazán fontos közlések holnap, illetve holnap után futnak be. Holnap kerülnek nyilvánosságra az amerikai inflációs adatok, melyeknek nagy hatása lehet majd a Fed kamatpályájával kapcsolatos várakozásokra, áttételesen pedig a forintra is. Hiszen ha a pénzromlás üteme a vártnál nagyobb mértékben csökken a tengerentúlon, nő a Fed kamatvágásának esélye, ami gyengíti a dollárt, és erősíti a forintot, az ellenkező esetben azonban a hazai deviza gyengüléséhez vezethet.

Fontos lesz a csütörtöki hazai inflációs adat is, mellyel kapcsolatban a szakértők tovább lassuló, 3,6 százalékos éves ütemre számítanak. A Raiffeisen elemzői kommentárja ezzel kapcsolatosan: „A márciusi adatközlés, ami további óvatos, egy-két tizedszázalékos csökkenést jelezhet majd a headline inflációban, már a kamatvágási árazásokat nem feltétlenül fogja olyan óriási mértékben befolyásolni, így a piac abban a meggyőződésben, hogy az MNB az év hátralevő kilenc hónapjában már jóval óvatosabban csökkent, nagyobb magabiztossággal próbálhat meg lecövekelni 390 környékén. Hogy alatta van-e még tér, vagy inkább 390–395 között áll be a kereskedés, egyelőre nehéz megmondani, technikailag mindenesetre kétségtelen, hogy javult kicsit az összkép a 100 hetes mozgóátlag tesztelésével 390-nél.”

Tovább menetel a forint az euróval szemben

A forint a mai kereskedésben 0,32 százalékkal 388,88-ig erősödött az euróval és 0,29 százalékkal 358,46-ig a dollárral szemben.

A forinttal kapcsolatban hazai oldalról még Nagy Márton gazdaságfelzárkóztatással kapcsolatos bejelentéseinek lehetett pozitív hatásuk. Egy konferencián a tárcavezető elmondta: a kormány célja, hogy Magyarországon 2030-ra elérje a GDP-arányos a 100 százalékot, a beruházási ráta pedig 25 százalék fölé maradjon.

Programot hirdetett a kormány: így zárkóztatná fel a magyar gazdaságot 2030-ra

A miniszter a szaktárca versenyképességi stratégiáját bemutató konferenciáján ad elő.

 

Fed adatdömping kamatpálya forintárfolyam
Kapcsolódó cikkek