Sorra számolnak be gyengébb teljesítménymutatókról a nagy tengerentúli és európai olajtársaságok, melyek a mérséklődő nyersanyagárak miatt a tavalyinál szerényebb eredménnyel indíthatták az idei évet.

Indianapolis,-,Circa,August,2016:,Exxon,Retail,Gas,Location.,Exxonmobil
Tavalyi profitjának csaknem felét elbukhatta a legnagyobb amerikai olajcég, az Exxon az alacsony olaj- és gázárak miatt / Fotó: Jonathan Weiss / Shutterstock

Az LSEG Lipper konszenzusa szerint is az amerikai energiacégek lehetnek a héten induló tengerentúli gyorsjelentési szezon vesztesei, árbevételük 5 százalékkal, nyereségük pedig átlagosan majdnem a negyedével apadhatott a tavalyihoz képest.

Közel felére apadhatott a legnagyobb amerikai olajcég profitja

A teljes olajszektor számára figyelmeztető az Exxon hónap eleji bejelentése: a legnagyobb amerikai olajvállalat első negyedéves eredményének zsugorodására számít az alacsonyabb energiaárak, valamint a határidős üzemanyagárakon elszenvedett veszteség következtében. Az olaj- és gázárak mérséklődése önmagában 600 millió dollárt haraphatott ki a vállalat nyereségéből. A csökkenő dízel- és benzinárrések ennél is húsba vágóbban, 1,1 milliárd dollárral erodálhatták az eredményt.

A texasi központú társaság működési eredménye így az egy évvel korábbi 11,6 milliárd dollár mintegy felére, 6,65 milliárd dollárra zuhanhatott, és az előző negyedévhez képest is 13 százalékkal apadhatott.

Az LSEG elemzői konszenzusa részvényenként 2,21 dolláros adózott eredményt vetít előre, jócskán elmaradva a negyedik negyedévben elkönyvelt 2,83 dollártól. A végleges első negyedéves eredményszámokat április 26-án hozza nyilvánosságra a társaság.

Az LNG-n bukhatott nagyot a Shell

Egy másik olajipari nagyágyú, a Shell múlt pénteken tudatta részvényeseivel, hogy a cseppfolyósított földgáz-kereskedelmi (LNG) szegmensétől a tavalyinál jóval szerényebb eredményt szállított az első negyedévben, még úgy is, hogy az értékesített volumen 7,2-7,6 millió tonnára nőtt a korábbi 7,1 millió tonnáról a Reuters beszámolója szerint. Az olajkereskedelmi üzletágban ellenben éves alapon növekedésre számít a vállalat.

A gyenge kereslet miatt nyomás alatt lévő vegyipari üzletágban kisebb veszteséggel zárulhatott a negyedév a Shell várakozásai szerint, azzal együtt is, hogy a petrolkémiai marzs tonnánként 125 dollárról 151 dollárra erősödhetett a március végén zárult három hónapban.

A tavalyi évet 28 milliárd dolláros nyereséggel záró energiaóriás az időszakra egy 600 millió dolláros értékleírást is kénytelen elszámolni, elsősorban albániai eszközein.

A BP ügyesen ellensúlyozhatott a változó környezetben

A brit olajóriás BP a minap arról számolt be, hogy a magasabb kitermelési volumennek és a kiskereskedelmi üzletág teljesítményének várhatóan segíthet ellensúlyozni az alacsonyabb olaj- és gázárak, valamint az egyiptomi pénz leértékelődésének negatív hatásait, melyek 1,2 milliárd dollárral csökkenthetik a a vállalat negyedéves nyereségét.

  • Az alacsonyabb földgázárak 200-400 millió dollárral, 
  • a mérséklődő olajárak 300-600 millióval, 
  • az egyiptomi font leértékelődése pedig további 200 millió dollárral ronthatja az eredményt.

Ezt a kiesést ellentételezheti a tavalyinál erősebb upstream termelés, valamint az olaj- és gázkereskedelmi tevékenység, továbbá az emelkedő finomítói árrések is. Az utóbbi pozitív hozzájárulása 100-200 millió dollár lehet az egy évvel korábbihoz képest.

Zsugorodtak az OMV árrései is

A nyersolaj árának 3,4 százalékos csökkenését lekövetve mérséklődtek az OMV által realizált energiaárak is az első negyedévben. Az átlagos realizált földgázár 18,3 százalékkal, 21,9 euróra esett vissza kilowattóránként.

A Mol osztrák szektortársa gyengülő teljesítménymutatókról számolt be, finomítói árrése 27,3 százalékkal zsugorodott éves alapon, bár a tavalyi utolsó háromhavihoz képest 8,5 százalékkal magasabb volt. A kiskereskedelmi árrések azonban negyedéves alapon is jelentősen csökkentek.

A petrolkémiai árrések vegyesen alakultak az időszakban, az etilén- és propilénmarzsok egyaránt tizedével csökkentek, a polietilén- és a polipropilén-árrések ugyanakkor 29, illetve 22 százalékkal ugrottak meg.

A brent árfolyama 2023-tól
 

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője vegyesnek értékelte az OMV negyedéves teljesítményét a Reutersnek, hozzátéve, hogy a tavaly év végi szinthez hasonló vagy annál kisebb nyereségességre számít a társaságtól. Az OMV április 30-án teszi közzé első negyedéves eredményszámait.