Izgalmas időszak elé néznek a befektetők, lezárult ugyanis az első negyedév, az Egyesült Államokban pedig hamarosan már indul is a vállalati gyorsjelentési szezon. A következő hetek során több száz tengerentúli cég ad majd számot év eleji teljesítményéről, az eredményszámok pedig a részvényárfolyamokat és a tőkepiacokat is megmozgathatja.

amerikai tőzsde Nasdaq 100 Drops Over 1% And Bonds Retreat From Rally
Emelkedő bevételről és nyereségről számolhatnak be az amerikai sztárjai / Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

Az előjelek mérsékelten optimisták, az S&P 500 indexet alkotó félezer legnagyobb amerikai tőzsdei cég 

  • árbevétele átlagosan 3 százalékkal bővülhetett, 
  • nyereségük pedig 5 százalékkal hízhatott éves alapon 2024 első három hónapjában 

az LSEG Lipper adatelemző konszenzusa szerint. A várhatóan alulteljesítő energiacégeket leszámítva átlagosan 7,9 százalékos lehetett a vállalati profitok növekedése az idei első három hónapban. Az S&P 500 tizenegy szektora közül hétnél számítanak emelkedő nyereségre, az árbevételt tekintve pedig ennél is valamivel kedvezőbb az összkép, nyolc szektorban várható bővülés.

Fókuszban a technológiai és a kommunikációs szektor

Az eredménytermelés motorjai a távközlési és a technológiai vállalatok lehettek, vélhetően nem függetlenül a mesterségesintelligencia-alapú megoldások előretörésétől. Előbbiek bő negyedével, utóbbiak ötödével megugró profitszámokkal állhatnak majd elő. A két szektor a bevételek növelése terén is az élen járhatott az idei év elején, 6, illetve 7 százalékos dinamikával.

Kifejezetten erős, két számjegyű eredménynövekedésre van kilátás a hagyományosan defenzívnek számító közműszektorban, de a gazdasági ciklusok változásának jóval inkább kitett tartós fogyasztási cikkgyártóknál is.

Gyengélkedő energiacégek és nyersanyagtermelők

A többi szektorban viszont átlag alatti lehetett a profitbővülés. Utóbbiak közül az ingatlanos és a pénzügyi vállalatok számolhatnak majd be számottevő, átlagosan 4 százalék körüli javulásról. Az iparcégek és a mindennapi fogyasztási cikkeket gyártók jobbára stagnáló teljesítményt nyújthattak.

A csökkenő árupiaci árak mellett jelentősen elapadhatott viszont a nyersanyagtermelők és az energiacégek profitja, melyek az átlagot jelentősen rontva közel negyedével visszazuhanó eredményt tehetnek majd közzé.

 

Az év hátralévő részében tovább javulhat a vállalatok teljesítménye, a második negyedévre 10 százalékos, a harmadik negyedévre 8,6 százalékos, az utolsó három hónapra pedig 14 százalék feletti profitnövekedést jelez előre az LSEG elemzői konszenzusa.

Hamar kiderül, milyen volt az évkezdés a nagybankoknál

A tengerentúli gyorsjelentési szezont a Delta Air Lines nyitja szerda kora délután, ezt követően pedig az amerikai nagybankokra szegeződhet a befektetők szeme. Pénteken a Wells Fargo, a Citi és a JPMorgan fedi fel lapjait, és ekkor ad számot első háromhavi teljesítményéről a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock is. 

Hétfőn érkezik a Goldman Sachs beszámolója, kedden pedig a Bank of America és a Morgan Stanley zárja a pénzügyi óriások jelentéseinek sorát. A jövő héten emellett olyan nagyágyúk eredményeiről is lehullik majd a lepel, mint a Johnson & Johnson, a United Airlines, a Netflix, és az American Express.