Papírforma szerint forintgyengülést hozott volna az EKB mai kamattartó döntése, ám az euró-forint épp csak pattant egyet, majd újra lefordult a jegyzés, s a magyar deviza folytatta erősödő pályáját. Az euró-forintot az EKB kamatdöntés után 389 közelében jegyzik.  

Hungaryan Forint with charts.
Fotó: Balogh Ferenc / Getty Images

Papírforma szerint a carry trade ügyletek miatt forintgyengítő hatású az EKB kamattartása. Ahogy a betétes kamatra tarthat igényt, a kölcsönvevő pedig tartozik is a kamattal, úgy a devizapiacon is kamatot fizetünk, és kamatot kapunk, ha pozíciót nyitunk egy devizapárra. Aki forintot vesz euró ellenében, a forintkamat és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el. 

Egy EKB kamatvágás azt jelentené, hogy tágulna a forint kamatelőnye, 

ezért érdemes lenne forintot venni euró ellenében, illetve az MNB esetleges kamatvágása esetén nem kellene pánikszerűen zárni a forint carry pozíciókat.

Az euró-forint árfolyam napi
 

 

Nemcsak a forint erősödik, de a lengyel zloty és a cseh korona is, ami arra utal, hogy régiós tőkebeáramlás segítheti a térségi devizákat

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: az is támasztja a feltörekvő devizákat, hogy Christine Lagarde a kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján tett egy utalást, ami erősíti a nyári kamatvágás piaci vízióját.

Az euró-forint továbbra is a 389–390-es támaszzónát teszteli. Amennyiben nem tudja letörni ezt a technikai szintet, akkor innen hamarosan korrekció indulhat a forint gyenge oldalára. Mindenesetre

a forint erejét mutatja,

hogy a Fed kamatvágások várakozásait még jobban elbizonytalanító szerdai amerikai inflációs adat is csak kisebb felpattanást okozott az euró-forintban.