Jól indították a tavaszi szezont az európai fapados légitársaságok, a Ryanair és a Wizz Air is dinamikusan bővülő utasforgalomról számolt be szerdán, noha járatkihasználtságukat nem sikerült feljebb tornászniuk.

Wroclaw,,Poland,-,June,17,,2020:,Ryanair,Boeing,And,Wizzair
Rekordévet tudhat maga mögött a Ryanair és a Wizz Air is / Fotó: Shutterstock

Az európai piacvezető légitársaság, a Ryanair 13,6 millió utast szállított múlt hónapban, egymillióval – nyolc százalékkal – többet, mint tavaly ilyenkor.

Az ír diszkont légitársaság 77 ezer járatot indított, melyeken csupán az ülések 7 százaléka maradt üresen. A 93 százalékos járatkihasználtságot ezzel együtt nem sikerült javítani éves bázison. Az izraeli–gázai konfliktus miatt 950 járatot kellett törölnie a társaságnak.

A Wizz Airt 12 százalékkal több utas választotta márciusban, mint egy évvel ezelőtt. Ez 4,8 millió ügyfelet jelent a magyar hátterű fapadosnak. Az elérhető kapacitás bővülése továbbra is meghaladja az utasforgalom emelkedését, a járatok kihasználtsága pedig 1,3 százalékponttal 90,8 százalékra mérséklődött.

A Wizz Air márciusi forgalma a vártnál kissé gyengébb volt, amit a húsvéti időszakban a néhány napos, barát- és rokonlátogató utazások (visiting friends and relatives,VFR) magasabb aránya befolyásolt, kissé csökkentve a járatkihasználtságot

értékeltek a Peel Hunt brit befektetési bank elemzői.

Váradi József vezette cég márciusban hat bázisáról újraindította Tel-Aviba repülő járatait, április és június között pedig további útvonalakon is újraindulhatnak majd az Izraelbe irányuló járatok a társaság ígérete szerint.

Rekordév a Ryanair és a Wizz Air mögött

A március végén zárult 2023–2024-es üzleti évben rekordszámú, 183,7 millió utas választotta a Ryanairt, a tavalyi utasforgalmi csúcsot 9 százalékkal döntötte meg a vállalat, melynek átlagos töltöttségi szintje egy százalékponttal 94 százalékra javult.

A Wizz Air ír versenytársánál is nagyobb, 21 százalékos növekedést ért el az üzleti év egészében, 62 millió utast reptetve március végéig. A járatkihasználtság átlagosan 90,1 százalék volt, 2,4 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A magyar hátterű társaság utasforgalma 2023-ban először lépte át a 60 millió főt.

Relatív árfolyammozgások
Ryanair, Wizzair
 

A Ryanair május 20-án, a Wizz Air pedig három nappal később teszi közzé egész éves jelentését. Az ír fapados részvényei 2 százalékkal drágultak szerda délelőtt, a Wizz Air papírjaival 0,1 százalékos mínuszban kereskednek a londoni börzén.