Folytatódik a  Trump Media & Technology Group részvényeinek a ralija. Miután pénteken már közel 8 százalékkal, 41,5 dollár fölé erősödött, az amerikai tőzsdék hétfői nyitása után újra felfelé vették az irányt a közösségimédia-szolgáltató papírjai, több mint 5 százalékkal, 43,7 dollárra ugorva.

Truth Social - Photo Illustration Trump
A Truth Socialon minden Donald Trump körül forog / Fotó: AFP

 

A Trump Media részvényeit nem igazán a fundamentumok mozgatják 

Hasonlóan heves mozgásokat mutatott az árfolyam a cég március 26-i tőzsdére lépése óta mindvégig. Rögtön az első napon 59 százalékkal, 79,38 dollárra lőtt ki a kurzus, a vállalatban 65 százalékos részesedéssel rendelkező Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi elnökjelölt részesedésének az értékét 8 milliárd dollárra pumpálva fel. Persze ebből Trump semmit sem tudott realizálni, mivel a tulajdonosok által aláírt lock up megállapodás alapján hat hónapig nem dobhatják piacra a papírjaikat.

Innen aztán szinte folyamatosan csökkenve – ám napon belül ide-oda ugrálva – április 16-ig 23 dollár alá esett, ahonnan ismét felfelé indult a rodeó, ami a pénteki raliban csúcsosodott ki.

Ha holnap arra ébrednék, hogy a részvények semmit sem érnek, vagy éppen száz dolláron állnak, azon sem lennék meglepve

– mondta az AP amerikai hírügynökségnek Matthew Tuttle profi befektető, aki a mélyponton 800 dollárért vásárolt Trump Media-részvényeket.
„Ez a nem a fundamentumok, a nyereség vagy bármi olyasmi alapján mozog, amit az üzleti iskolában tanultunk” – tette hozzá.

Ezzel az értékeléssel az elemzők is egyetértenek, akik szerint a részvények ingadozása a Truth Social nevű közösségi médiaplatformot üzemeltető Trump Media többségi tulajdonosának, azaz magának Donald Trumpnak a személyiségéből, ügyes-bajos dolgaiból fakad. A céget különben Trump azután hozta létre, hogy a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokat követően letiltották a Twitterről és a Facebookról.

A GameStophoz hasonló mémrészvénnyé válhat a Trump Media

Donald Trump ugyanis nagyon sokszor posztol a Truth Social oldalra, és rengeteg elkötelezett támogatója van. Ez magyarázza, hogy főként Trump hívei, tehát a kisbefektetők veszik a papírt, az intézményi befektetők – bár belőlük is van 166 – jelentősége az átlagosnál jóval kisebb.

A volt elnököt támogatni kívánó kisbefektetőket pedig az sem igazán érdekli, hogy a székhelyét a floridai Sarasotában fenntartó Trump Media az AP szerint égeti a pénzt, és a bevételeit sem igazán tudja növelni, mivel hisznek a cég küldetésében, ami nem más, mint a big tech cégek által elfojtott szólásszabadságnak fórumot biztosítani. Azaz a Trump Mediába való beszállás a szemükben nem pusztán befektetést jelent, hanem a Make America Great Again- (MAGA, Tedd ismét naggyá Amerikát!) mozgalom mellett való kiállással egyenértékű.

A tengerentúli kisbefektetőket persze nem szabad lebecsülni, hiszen szervezetten összeállva hihetetlen erőt képviselnek, elég csak a pandémiás időszak mémrészvényfutamaira gondolni, amikor például a videójáték-kereskedő GameStop vagy a moziüzemeltető AMC részvényeit vásárolva móresre tanították az ezeknek a papíroknak az esésére játszó profi befektetőket is, sok esetben óriási károkat okozva nekik.

A befektetői akciók összehangolására használt Reddit közösségi médiaplatformon a kisbefektetők egy-egy részvény vásárlását érzelmi kötődésekkel és morális megfontolásokkal is indokolták, a GameStop és az AMC is fontos szerepet játszott az életükben.

Az elemzők ilyen mémrészvénynek tartják a Trump Media papírjait is. Julian Klymochko, a kanadai Accelerate Financial Technologies vezérigazgatója szerint egyenesen ez minden mémrészvények anyja.

Trump mindig a talpára esik, de vajon a  befektetői is?

Nemcsak a befektetők, Trump is kitart a Truth Social mellett. Annak ellenére, hogy 2022 novemberében a Twittert megvásárló Elon Musk visszaengedte a ma már X-nek hívott platformra, csak egyetlenegyszer posztolt azóta ezen a népszerű oldalon, egyébként ragaszkodott saját cégéhez, pedig azon a Similarweb piackutató cég 2024 első három hónapjában 

  • csupán 18 millió látogatást mért, 
  • míg az X-en 18 milliárdot.

Trump vállalata tavaly közel 58,2 millió dolláros veszteséget szenvedett el, miközben mindössze 4,1 millió dolláros bevételt termelt. A készpénzállománya jelenleg 200 millió dollár, és egyáltalán nincs adóssága.

 

További kockázat lehet, hogy mivel Trump a médiacég irányító részvényese, pénzbírsággal vagy büntetéssel sújthatják, ha esetleg megtévesztő nyilatkozatot tesz a vállalatról. Ez történt Elon Muskkal is, akit 2018-ban értékpapírcsalással vádoltak meg, miután egy posztban arra utalt, hogy kivásárolja a tőzsdéről a Twittert. Musk végül egy 40 millió dolláros bírsággal megúszta, ám kénytelen volt lemondani a Tesla elnöki tisztségéről.

Mindamellett rizikót jelent a volt elnök ellen megindított, nagy perértékű polgári és büntetőeljárások garmadája is, ami veszélyeztetheti a vállalat stabilitását.

Trump követői mindazonáltal meg vannak róla győződve, hogy majd kitalál valamit, mindig is ezt tette – mondta John Rekenthaler, a Morningstar Research Services kutatási alelnöke.

Bár ez igaz, valóban mindig talpra esik, de nem biztos, hogy ezt majd a befektetői is elmondhatják magukról

– tette hozzá.

Akkor talán igen, ha Donald Trump nyeri novemberben a következő amerikai elnökválasztást.