Áprilisi, 1,87 tonnára rúgó újabb felvásárlásával immáron 18 hónaposra bővült a kínai jegybank szakadatlan aranyvételi dömpingje, így a kínai központi pénzintézet jelenleg már 2264,3 tonnányi aranytartalékkal rendelkezik – írta meg a Bloomberg hivatalos kínai közlésekre hivatkozva.

Gold,Bullion,Bar,On,Dark,Background.,Large,Cast,Investment,Gold, arany, aranytartalék, Kína,
Továbbra is hatalmas a kereslet az arany iránt világszerte / Fotó: Shutterstock

Az arany iránt azonban távolról sem csak a kínai jegybank érdeklődik: a világ központi bankjai az idei első negyedévben 290 tonnányi nemesfémet markoltak fel, többet, mint korábban bármikor az év első három hónapjában, folytatva ezzel a tavaly megkezdett trendet. A jegybankok ugyanis már tavaly is minden korábbi rekordot megdöntve

4899 tonna aranyat vásároltak fel,

a kereslet pedig továbbra is töretlen – teljesen érhető módon. 

A geopolitikai feszültségek ugyanis továbbra is szerves részét képezik a nemzetközi hangulatnak, mind a tőkepiacokat, mind a gazdasági kilátásokat tekintve, a tágabban vett bizonytalanságok ellen pedig nemcsak a kisbefektetők és a befektetési vállalatok, de a jegybankok is a sárga nemesfém adta biztonságba menekülnek.

Ennek következtében az arany árfolyama idén áprilisban meghaladta a 2400 dolláros unciánkénti árat is: a kurzus 2431 dollárig menetelt, mielőtt korrekcióba kezdett, messze felülmúlva ezzel korábbi, 2200 dollár környéki rekordértékét.

Az elmúlt napokban megindult korrekció mögött elsősorban az áll, hogy a Fed feje, Jerome Powell az amerikai jegybank múlt heti kamatdöntését követően olyan kijelentéseket tett, amiket a piacok úgy értelmeztek, hogy a szervezet a vártnál hosszabban kell majd magasan tartsa a világ legnagyobb gazdaságának kamatkörnyezetét, hogy letörje a ragadóssá váló inflációt.

Zsákolják az aranyat a jegybankok – régiós szinten a toplista élén az MNB

Történelmi csúcsra pörgött a világban az arany iránti kereslet. Az ok viszonylag egyszerű: amikor bizonytalanság vesz körül bennünket, általában ez a stabilitást biztosító nemesfém jelenti a befektetők számára az egyik legfontosabb menedéket. Az új rekord ugyanakkor nem kis részben a jegybankok vásárlásainak köszönhető. Számos országban – köztük hazánkban – újra stratégiai szerepet kapott az aranytartalék.

A hosszan magasan maradó kamatkörnyezetben pedig továbbra is vonzóak maradnak az amerikai kincstárjegyek által nyújtott hozamok, így a befektetők egy része inkább azokat markolja fel a kamatot nem fizető nemesfém helyett.