BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A szankciók segítik a legnagyobb orosz bankot

Az orosz bankszektor lerázta magáról a pénzügyi szankciók hatását, tavaly történetük legjobb évét zárták a pénzintézetek. A Sberbank idén még nagyobb profitra számít, így még több adót és osztalékot fizethet be az orosz költségvetésbe.

„Idén a Sberbank 1,5–1,6 ezermilliárd rubeles nyereséggel számol, bár elképzelhető, hogy az előrejelzést később felfelé módosítjuk” – jelentette ki Tarasz Szkvorcsov, a legnagyobb orosz pénzintézet pénzügyi igazgatója a Reutersnek adott interjúban. Hozzátette: a Sberbank profitja az államot gazdagítja, mivel Moszkva többségi részesedéssel rendelkezik a pénzintézetben.

Fotó: AFP

Szkvorcsov arra számít, hogy a vállalat idén ezermilliárd rubel adót és osztalékot fizet be az orosz költségvetésbe, miután tavaly 650 milliárd rubel adóval és 283 milliárd rubel osztalékkal járult hozzá az államházartáshoz. Hangsúlyozta, hogy a nyugati szankciók akaratlanul is pozitív szerepet játszottak abban, hogy Oroszország felgyorsította a dollármentesítésre irányuló törekvéseit.

A pénzügyi igazgató kijelentette, hogy a nyugati bankok kivonulásából a hazai szereplők profitáltak, hiszen az ügyfelek így orosz pénzintézethez kerültek. Skvortsov szerint az orosz központi bank június végén 17 százalékra emelheti az irányadó rátát, de a döntéstől függetlenül nyereséges évre számít.

A bankok kiheverték a szankciókat

Az orosz bankszektor lerázta magáról a pénzügyi szankciók hatását: a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank 1,5 ezermilliárd rubel nyereséget termelt tavaly, ezzel története legjobb évét zárva. A több mint 108 millió ügyféllel rendelkező cég uralja a helyi bankszektort, 2023-ban 28,7 ezermilliárd rubel hitelt helyezett ki, teljes hitelportfóliója pedig 27 százalékkal, 39,4 ezermilliárd rubelre nőtt.

A második legnagyobb hitelező, a VTB  a 2022-ben elszenvedett 612,6 milliárd rubeles veszteség után 432 milliárd rubel profitot ért el 2023-ban. Tavaly az orosz bankok együttesen 3,3 ezermilliárd rubeles rekordnyereséget értek el, amit a jelzálog-, a fogyasztói és a vállalati hitelezés erőteljes növekedése egyaránt támogatott.

A jegybank arra számít, hogy az orosz bankok idén 3,1-3,6 ezermilliárd rubel nyereséget érnek el.

A szankcióknak van egy olyan hatásuk is, amely kedvez a moszkvai vezetésnek: Oroszországba irányítja a Nyugaton parkoltatott tőke tekintélyes részét, vagyis tőkeforrásként szolgál. Mivel az eurázsiai ország előtt lezárult a lehetőség a nagy nyugati bankoktól való hitelfelvételre, ezért az orosz elit pénze jól jön a beruházások megvalósításához, ez pedig a cégek működését is segítheti.

Oroszország lett a világ legdurvábban szankcionált országa, és még mindig készülnek az újabb csomagok

Oroszország lett a világ legdurvábban szankcionált országa: az Egyesült Államok és az Európai Unió, valamint a Nyugattal szövetséges államok (Japán, Ausztrália, Egyesült Királyság stb.) több mint 18 ezer büntetőintézkedést vezettek be az eurázsiai ország ellen. Ebből 16 ezer az orosz–ukrán háború kirobbanása után lépett érvénybe, és ezek jóval súlyosabbak a 2022 februárja előtt bevezetett szankcióknál.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.