Szlovákiában látványosan nőtt a korkedvezményes nyugdíjat igénylők száma: míg tavaly az év első 9 hónapjában mintegy 10 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, addig idén szeptember végéig már 15 ezren.

Elderly,Couple,Embracing,In,Autumn,Park
Szlovákia: a létminimum júliustól 269 euróra nőtt.
 Fotó: Shutterstock

Ennek számos oka van, az egyik, hogy 2023-tól már 40 ledolgozott év után is vissza lehet vonulni, míg korábban csak két évvel a előtt lehetett. Emellett idén kétszer is volt januárban 11,8 százalékos, júliustól pedig 10,6 százalékos, ezek külön-külön is mintegy 60 euróval emelték az átlagnyugdíjat. Magyarán 

egy év alatt több mint száz euróval nőtt az átlagnyugdíj, miközben ehhez korábban hat-hét év volt szükséges. 

Ezért az idén az év végéig megítélt korkedvezményes átlagos nagysága eléri a 750 eurót, miközben 2023 januárjában ez csak 570 euró volt. Ha valaki jövőre kéri a korkedvezményes visszavonulást, annak csak 14,5 százalékkal nő az összeg, azaz az ideihez viszonyítva havi szinten 40-50 euróval kisebb összeget kap. További fontos fejlemény: már kevésbé büntetik a korkedvezményes nyugdíjazást, aki 40 év után vonul vissza, de még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, annak havonta 0,3 százalékot csípnek le a nyugdíjából, azaz akit egy év választ el a tényleges öregségi nyugdíjtól, az 3,6 százalékkal kap kevesebbet. Tavaly még havi fél százalékot vontak le. 

Dolgozni tilos

Viszont a korkedvezményes nyugdíjban tilos dolgozni, szerződéssel is csak havi legfeljebb 200 euróért lehet. További megkötés, hogy a megítélt nyugdíjnak el kell érnie a létminimum 1,6-szeresét. A létminimum júliustól 269 euróra nőtt, azaz a megítélt nyugdíj nem lehet kisebb 430 eurónál. Akinél kisebb összeg jön ki, az nem vonulhat korkedvezményesen vissza.

Szintén a korábbi visszavonulás mellett szól, hogy Szlovákiában a nők és a férfiak durván 56-57 éves korukig egészségesek, ez 8 évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. A Focus közvélemény-kutató intézet idei felmérése szerint a válaszadók több mint a fele számára vonzó a korábbi nyugdíjazás lehetősége. Az más kérdés, hogy 

az embereknek irreális elvárásaik vannak az öregségi nyugdíj nagysága terén. 

Szintén a Focus felméréséből tudjuk, hogy 1165 eurót tartanak megfelelő összegnek, miközben a valóság, vagyis az országos átlagnyugdíj az idei kétszeri emelés után is csak 642 euró. Egyébként ez is erőteljes növekedésnek számít, hiszen 2010-ben még csak 352 euró volt, 2015-ben lépte át a 400 eurót és 2021-ben az 500-at. Arról nem is beszélve, hogy az állami nyugdíjfolyósító, a Szociális Biztosító már napjainkban is évi 1,5 milliárd euró deficitet termel.

Finanszírozási kérdőjelek

A Fico-kormány e héten jelentette be, hogy jövőre teljes értékűvé teszik a 13. havi nyugdíjat. 2024 végén már a teljes, az idei átlagnak megfelelő nyugdíjat mintegy 1,15 millió érintett kapja meg. Napjainkban ugyanis csupán kiegészítő jellegű a 13. nyugdíj, aminek nagysága 50 és 300 euró között mozog a nyugdíj nagyságának függvényében (50 euró a 963 eurónál magasabb nyugdíjat kapóknak jár). Az más kérdés, hogy miből finanszírozza az állam az újabb kiadást, hiszen még Robert Fico kormányfő is elismerte, hogy éves szinten a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő takarékosságot kénytelenek végrehajtani. Márpedig a teljes értékű 13. havi nyugdíj legalább 700 millió euró többletkiadással jár.