Mint azt már talán minden magyar sportszerető tudja, Liu Shaolin Sándor hiába ért elsőként célba a pekingi téli olimpián a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres férfi egyes versenyében, videózást követően utólag kizárták, így elvették aranyérmét. (Némi öröm az ürömben, hogy öccse, Liu Shaoang így felállhatott a dobogó legalsó fokára.) A magyarok megóvták a döntőt, ám a beadványt elutasították.

Fotó: Kovács Tamás

A Blikk kiszámolta, hogy az erkölcsi vesztesében túl, mekkora anyagi kár érte ezzel a kínai apától és magyar anyától származó olimpiai bajnokot (2018-ban Pjongcsangban szerzett aranyérmet a férfi négyes váltó).

Vizsgálatot kér a MOB és a MOKSZ Liu Shaolin kizárása miatt

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség kiáll a magyar sportolók mellett.

A magyar állam az aranyéremért 50 millió forintos jutalmat ad. Ezenkívül a jelenlegi szabályozás szerint 35 éves kortól a nyári és a téli ötkarikás bajnokok életjáradékban részesülnek. Az első helyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő nettó összeg, vagyis havi 403 600 forint.

Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vagyis,

Liu Shaolin Sándor 65 éves koráig az azonnali 50 millió forint mellett még körülbelül plusz 150 millióra számíthatott volna.

A magyar versenyző szerdán (ma) az 1500 méteren javíthat.