Marokkó az F csoport megnyerését követően előbb Spanyolországot, majd a legjobb nyolc között tegnap este Portugáliát is búcsúztatta, ezzel első afrikai csapatként jutott elődöntőbe egy vb-n. 

Fotó: AFP

Marokkó a 2006-os olasz válogatott óta az első olyan csapat, amely úgy jutott be elődöntőbe egy világbajnokságon, hogy az ellenfelektől nem kapott gólt.

A marokkói kapuban mindössze egyszer járt a labda, a Kanada elleni meccsen, de az is öngól volt – írja a Nemzeti Sport. Szombat este Marokkó Juszef en-Nesziri 43. percben szerzett káprázatos fejes góljával győzte le Christiano Ronaldóékat. A mérkőzés legszebb pillanatait és a győztes gólt ebben a videóban nézhetik meg.

A marokkói válogatott legközelebb a címvédő Franciaország ellen lép pályára, december 14-én, szerdán magyar idő szerint 20 órakor. A tegnapi játéknap hozta el szakértők szerint egyébként a torna egyik eddigi legjobb meccsét, a Franciaország–Anglia-összecsapást. A találkozó 2-1-es eredménnyel ért véget, meglepetésre 

Harry Kane büntetőt hibázott.

A vasárnapi lapok érthető módon igen különbözőképpen értékelik a tegnapi eredményeket. A portugál Bola szerint  

Portugália könnyekben. A válogatott búcsúzott a negyeddöntőben, a síró Cristiano Ronaldo pedig megtestesítette annak az országnak a fájdalmát, amelyik azt hitte, hogy világbajnok lehet.

 

Fotó: AFP

A Publico szerzője továbbmegy, fájdalmas kérdést tesz fel: „Ezzel véget ért egy korszak a selacao számára?”

Nagy-Britanniában a Daily Mail a vb-búcsú ellenére is kiáll az eddigi kapitány mellett: „Hogy hagyhatná el Gareth Soutgate kapitány ezt a csapatot? Biztosan megszakadt a szíve, de az ő vezetésével a háromoroszlánosok egy ócska cirkuszi produkcióból igazi futballnagyhatalommá váltak.” A Daily Star lényegre törő címével már kritikusabb:  „A futball nem tér haza.”

A francia Le Monde a nehezen elért győzelmet emeli ki:  
„A vb első igazi tesztjét a franciák győztesen teljesítették, nem kis szenvedés árán. A döntőért Marokkóval kell megküzdenünk.” A L’Equipe szerint még Fortuna támogatására is elengedhetetlen szüksége volt tegnap este a válogatottnak: 
„Micsoda szerencse! Az utolsó pillanatig feszült meccsen végül sikerült elbúcsúztatni az angolokat. Szerdán a vb legnagyobb szenzációját okozó csapat következik.”

A másik ágon Argentína legjobbjai a horvát válogatottal csapnak össze kedden 20 órakor. Egy kis kedvcsináló a meccshez: