Sportgazdaság

Oroszország egyelőre kivár, még nem igazol Európából Ázsiába

A szankciók ellenére sem vált kontinenst az Orosz Labdarúgó-szövetség, pedig válogatottja a háború kitörése óta csupán három barátságos mérkőzést játszott. A nemzeti együttes egykori sztárja, csapatkapitánya a nyáron hiába könyörgött Vlagyimir Putyinnak, hogy vessen véget a megszállásnak.

Szenteste előtt egy nappal ülésezett az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFSZ) végrehajtó bizottsága, hogy megvitassa, kilépjen-e a sportág európai szervezetéből (UEFA), és csatlakozzon az ázsiai konföderációhoz (AFC). Végleges döntés azonban még nincs, legkorábban december 31-én várható.

Fotó: AFP

Mint ismert, a futball-világszervezet, a FIFA és az UEFA február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – felfüggesztette az orosz válogatott és az ország klubcsapatainak részvételét a nemzetközi sorozatokban. A nemzeti együttes így lemaradt a katari világbajnokság pótselejtezőjéről, és nem vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokság kvalifikációjában. A szbornaja csupán három barátságos meccsen lépett pályára a szankciók bevezetése óta, mindháromszor ázsiai – Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – ellenféllel játszott. Az európai riválisok közül Bosznia-Hercegovinával ugyan megmérkőzhetett volna, de sztárjátékosai felháborodása miatt, illetve a nemzetközi nyomás hatására a riválisa inkább lemondta a találkozót. 

A mértékadó Transfermarkt német szakportál 154,5 millió euróra (62,18 milliárd forint) becsüli az orosz válogatott játékoskeretét.

Két legértékesebb futballistája, a 23 éves kapus, Matvej Szafonov és a 19 esztendős középpályás, Arszen Zakarjan egyaránt 15 millió eurós (6,04 milliárd forint) árcédulával rendelkezik.

Kínos diplomáciai baki: fityiszt mutatott a FIFA Zelenszkijnek

Az ukrán elnök azt szerette volna, ha a világbajnoki döntőn beszédet mondhat.

Nyáron a gárda egykori kiválósága, ünnepelt sztárja, csapatkapitánya, Igor Gyeniszov egy interjúban nyíltan kritizálta a háborút:

Levelet írtam Putyinnak. Megkértem, hogy azonnal hagyja abba. Ha kell, letérdelek előtte és úgy könyörgök érte. Hiába, nem hallgatott rám, ráadásul az üzenetemet sem merte senki publikálni

– mondta Gyeniszov, hozzátéve, egyáltalán nem félti az életét, noha édesanyja és testvére is le akarta beszélni arról, hogy nyilvánosan megszólaljon a megszállással kapcsolatban.

Oroszországban ráadásul a háború kirobbanása után elfogadtak egy törvényt, amely szerint akár 15 év börtönt is kaphat, aki a hadseregről, politikáról „álhíreket” terjeszt. Igor Gyeniszov éppen ezért meg volt győződve, hogy kiállásáért akár meg is ölhetik, vagy letartóztathatják, de mostanáig egyikről sem érkezett hír. 

Az orosz élvonalban jelenleg 117 külföldi szerepel, a legtöbb, 13 az FK Orenburgban. 

A Premjer-Liga összértéke meghaladja a 755 millió eurót (304,54 milliárd forint). 

Érdekesség, hogy az Orenburg legeredményesebb labdarúgója, a 14 gólos Vlagyimir Piszarszkij orosz és ukrán útlevéllel egyaránt rendelkezik, miután a Krím félszigeten található Szimferopol városában született. Piszarszkij januártól a szintén orosz KS Szamara játékosa lesz. 

 

Oroszország megszállás háború orosz válogatott Ukrajna Vlagyimir Putyin futball UEFA labdarúgás FIFA
Kapcsolódó cikkek